De räddade mannen som föll i kanalen

Mike Thorén och Isabelle Thörngren räddade livet på den man som under natten till söndag föll i vattnet intill kanalbron i Motala.

18 december 2016 13:44

Tidningen når Mike på söndagsförmiddagen, bara timmar efter den dramatiska händelsen. Han berättar lugnt och eftertänksamt om nattens händelser. Tillsammans med flickvännen Isabelle var han på väg att hämta cyklarna på parkeringen vid kanalparken när de upptäckte en man som gick uppe på slussen, längs den smala trägången. Plötsligt såg de att han ramlade.

– Först trodde vi att han skojade, säger Mike som förklarar att situationen såg lite lustig ut och att han utgick ifrån att mannen ramlade på marken.

Sedan bestämde de sig ändå för att se efter att han var okej. Isabelle cyklade bort till andra sidan bron medan Mike stannade kvar och tog fram en ficklampa som han hade i jackfickan, tack vare att han har hund.

– Jag lyste ner i vattnet och såg att det rörde sig konstigt där. Jag ropade hallå men fick inget svar, men då såg jag honom i vattnet, berättar Mike.

Lyckligtvis kom det en taxi uppe på bron som Mike stannade.

– Chauffören var jättebra. Vi sprang ner till slussen och han slängde ner sin halsduk.

Men mannen i vattnet hade svårt att fokusera på hjälpen och han förstod inte svenska. Det gjorde det svårt för Mike att få mannens uppmärksamhet.

– Han såg förvirrad ut.

Isabelle, som tillsammans med Mike möter upp vid olycksplatsen på söndagen, berättar hur hon omedelbart reagerade.

– Jag hann inte tänka utan ringde 112, säger hon.

Mannen orkade inte hålla uppe sin kropp på egen hand, berättar Mike. Larmcentralen uppmanade dem att inte försöka dra upp mannen med hjälp av halsduken utan spara på hans krafter tills räddningstjänsten anlände.

Mike, som är en mycket skicklig simmare efter att ha vunnit Vansbrosimmet tre gånger, medger att han vid ett tillfälle övervägde att hoppa i. Men Isabelle, som också har erfarenhet av vatten efter att ha jobbat som samordnare på Motalabadet, avrådde honom. Istället kastade hon i en livboj och mannen lyckades klamra sig fast vid den genom att trycka den mot bröstet. Han förstod inte att han borde ha trätt den över huvudet. Under tiden anslöt ytterligare två taxichaufförer samt ett gäng killar till olycksplatsen. Mike berättar hur killarna assisterade livräddningen genom att ta tag i livbojens rep och efter en stund lyckades han själv få tag i mannens ena hand medan den ena taxichauffören greppade den andra. Med gemensamma krafter kunde de sedan dra upp mannen ur vattnet. I samband med detta anlände ambulansen.

– Det känns skönt att det gick bra. Hade det bara varit Bella och jag på platsen hade vi inte kunnat dra upp honom, säger Mike.

Enligt en bulletin från Region Östergötland, vid lunchtid på söndagen, är mannen som föll i vattnet i 30-årsåldern. Han ådrog sig inga skador efter att ha kylts ner men fick kvarstanna på lasarett under några timmar för observation.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring