De får polisen att rycka ut

Vad är det som låter i skogen? Många radioamatörer befinner sig just nu ute i naturen. Skumt, tycker vissa – och ringer polisen.

15 maj 2016 13:00

Mystiska figurer, udda ljud och sladdar som hänger från träden.

Visst, det kan verka konstigt men det finns ingen anledning till oro. Det intygar radioamatörerna Sven Nilsson och Sören Fredriksson.

– Folk tycker att det ser skumt ut, men det är helt ofarligt det vi håller på med, säger de och skrattar.

Många radioamatörer befinner sig just nu ute i skog och mark. Orsaken är tävlingen Svenska sjöar, där man tar med sig sändare och antenn till olika sjöar för att genomföra kontakter med andra. Förbindelsen registreras på en hemsida varefter poäng erhålls.

Naturen kan vara dramatisk, men nyligen blev det lite för mycket av den varan när Sören Fredriksson var ute vid Rinnasjön i Mjölby. Två personer blev misstänksamma och larmade polisen när de upptäckte honom i bilen, med sladdar hängande ut genom fönstret.

– Rätt vad det är ser jag blåljus och en polisbil som kommer i ilfart. Två poliser undrade vad jag höll på med och ja, jag blev ju nästan lite chockad.

– Samtidigt känner jag mig lite skyldig faktiskt, över att ha oroat de här människorna. De kanske trodde att jag var någon som höll på att göra av med sig.

För att undvika att någonting liknande händer igen vill radioamatörerna göra folk uppmärksamma på att de för närvarande befinner sig utomhus mer.

– Vi är många som annars mest sitter på kammaren med våra radioapparater. Det är jätteskönt att vara ute. Samtidigt gör vi reklam för den svenska naturen, säger Sven Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Biamont