I Billund by sitter Morten Karlsbjerg, vd för Billund Erhvervsfremme. Översatt till svenska och Motalaförhållanden skulle man kunna säga att han är Billunds Joakim Ljungqvist. Det är Erhvervsfremme som på kommunens uppdrag driver turistbyrån och tillväxtfrågorna och de ägs, precis som i Motala, av det lokala näringslivet.
Ett av deras stora projekt är ett samarbete mellan de tre stora attraktionerna (Legoland, Lalandia och den närbelägna djurparken) och åtta kommuner i området. Syftet är att sälja in hela området till turisterna och få dem att stanna längre. Samarbetet sträcker sig i dag från kust till kust.
– Det är ett helt enastående samarbete, sett till danska mått också, säger han.
Och samarbetet som funnits sedan 2012 har fått effekt, menar han. När Lalandia etablerades 2009 nästan tredubblades antalet övernattningar i Billund och ökningen fortsätter. Förra året gjordes totalt över 1,2 miljoner övernattningar.
– Vi ser en ständig stigning på två, tre procent. Förra året var den fem, sex procent. Samarbetet är en del av förklaringen, säger Morten Karlsbjerg.
MER OM LALANDIA
Så mycket köper kommunen stugbyn för
Lalandiaaffär kan bli klar innan sommaren
Projektet blir miljontals kronor dyrare
Räcker marken i Motala till Lalandia?
Lalandia - en familjeangelägenhet
Motaladelegation på plats hos Lalandia
Kommunens besök på Lalandia ifrågasätts
Att turisterna stannar längre gynnar också ortens övriga näringsliv. Nio procent av arbetstillfällena i Billund är inom turismsektorn och 2014 spenderade turisterna 1,3 miljarder danska kronor.
– Det har en jättestor betydelse för detaljhandeln. De måste ju ha mat också och stannar de längre så åker de gärna in i centrum, säger Morten Karlsbjerg.
Lalandia och Legoland ligger i utkanten av Billund by, till skillnad från planerna i Motala. Just nu pågår dock ett stort arbete med ett upplevelsecentrum i Legos regi och placeringen är mitt i tätorten.
– Det är positivt. Då får vi in fler turister i byn, säger Morten Karlsbjerg.
Enligt honom ser Billundsborna bara positivt på etableringen.
– De är vana vid turister så det blir inga problem. Folk ser att det här är bra för byn och att det skapar arbeten. Nästan alla har ju någon i familjen som jobbar med turismen och Lego på något sätt, säger han.
Men vissa utmaningar finns ändå. En utmaning för Billund just nu är ett problem som man delar med Motala; bostäder. I dag pendlar många in eftersom det är svårt att hitta någonstans att bo i kommunen.
– Det pågår många byggprojekt, men det är svårt att hitta bostäder här i dag, säger Morten Karlsbjerg.
Hans tips till Motala är detsamma som rådet från ortens borgmästare; samarbete. Men Morten Karlsbjerg trycker på samarbetet med regionen och grannkommunerna.
– Det skapas fler möjligheter om man jobbar tillsammas, säger han.