Lalandias Motalabesked: "Vi tror på det här"

Tillräckligt med mark och ett godkännande för Lalandias idéer. Det är vad som krävs innan företaget är beredda att köpa Folkets park-området. Men företagets vd tror stenhårt på projektet.

Lalandias bygge i Billund.

Lalandias bygge i Billund.

Foto: Lina Handberg

Motala/Billund2017-02-15 15:30

– Vi tror på det här.

Det är det korta, enkla svaret från Lalandias vd Jan Harrit på den återkommande frågan om företagets planerade etablering i Motala. Men det finns två frågor som först måste lösas. Den ena handlar om att kommunen behöver ha tillräckligt med tillgänglig mark. Kommundirektör Peter Ingesson berättade också nyligen för tidningen att man sitter i förhandlingar om ytterligare markköp och nyligen köpte kommunen Wetternbyn.

– Det är svårt för oss att gå ut i dag och säga hur mycket mark som behövs totalt, säger Jan Harrit.

En del av Lalandia är själva anläggningen. Den andra handlar om den tillhörande stugbyn. I Billund äger inte Lalandia själv stugorna utan det gör privatpersoner, men Lalandia ordnar med uthyrningen när ägarna själva inte nyttjar bostäderna.

Den andra frågan som behöver vara klarlagd är om de idéer som Lalandia har för etableringen är möjliga att genomföra i Motala.

– Vi vill veta att vi kan få bygga det som vi vill.

Hans bedömning är att de under våren ska vara redo att lämna ett defitivt besked. Förhoppningen från deras och kommunens sida är att i mars kunna presentera sina planer för Motalaborna. Än så länge vill han därför inte berätta någonting om hur planerna ser ut.

– Men det vi vill göra är en facilitet för aktivitet och sport. Motala är ju en aktiv bygd med Vätternrundan och så. Kanske ska vi göra någonting med cykling, säger Jan Harrit och tillägger senare:

– Vi vill ta det bästa från våra danska anläggningar och lägga till någonting nytt. Men det är för tidigt att säga nu vad det är.

Vad var det då som fick Lalandia att falla för just Motala? Jan Harrit berättar att de ofta får förfrågningar från kommuner som vill att de etablerar sig hos dem. Att Motala kom igenom nålsögat beror på det geografiska läget.

– Det bor mycket människor i närområdet. Sedan ligger det fint vid sjön också och det är känt för sitt sjöbad. Det vi kan bidra med blir en upplevelse som inte beror på vädret utan lockar året runt, säger han.

Många frågor har väckts om vilken förståelse danskarna har för svensk lagstiftning kring planläggning och överklaganden. Jan Harrit menar att skillnaderna inte är så stora och att de inser att det kommer att ta lite tid.

– Men vi tror att det blir lättare om man jobbar tätt ihop och att alla får se att det här är en bra idé. Därför vill vi tidigt visa Motalaborna hur det blir, säger han och fortsätter:

– Vi upplever att Motala är en smuk (vacker) by med dejlig (underbar) natur och vi tror att vi kan ge Motalaborna något att ha glädje över. Här i Billund är det många bybor som kommer hit för att äta på våra restauranger för det kostar ju inget att gå in på anläggningen.

Tidsmässigt har Lalandia dock en ambitiös plan. När beskedet kommit i vår räknar man med att det tar fyra år innan anläggningen kan öppna. Deras förhoppning är också att de och kommunen ska kunna jobba parallellt så att man börjar med en del och sedan kan företaget börja bygga medan de resterande delarna planläggs färdigt.

Men någon oro för hur anläggningen ska tas emot känner inte Jan Harrit.

– Vi vet att svenskar gillar det här. Därför är vi säkra på att det kommer att bli en succé i Sverige, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!