Andreas gör omfattande skaldjurssatsning i Motala

I påsk öppnar yrkesfiskaren Andreas Tevell en självbemannad skaldjursbutik på Karshults gård. Produktionen, i eget kök i Motala, ger också möjligheter till bredare samarbeten med både butiker och grossister.

I påsk öppnar en ny gårdsbutik på Karshults gård. Andreas Tevell är en av fyra delägare i företaget.

I påsk öppnar en ny gårdsbutik på Karshults gård. Andreas Tevell är en av fyra delägare i företaget.

Foto: Rita Furbring

Motala2024-03-28 18:00

– Jag har fiskat hela mitt liv och blev yrkesfiskare runt 2015-2016. Parallellt med det hade jag Fiskeboa utanför Ica Maxi, säger Andreas, som i dag är bosatt i Borensberg tillsammans med sin familj.

Han är verksam på Vättern och har en av få licenser i sjön.

– Då bidrar man till fiskerinäringen i stort och jobbar på uppdrag av länsstyrelsen. Sedan bedriver man sitt eget företag.

Under de cirka fem år som Andreas hade Fiskeboa jobbade han dubbelt, med fiske och butik.

– Jag körde sju dagar i veckan, fiskade sena kvällar eller tidiga morgnar och hade lite timpersonal.

I sin yrkesroll har Andreas även jobbat med att stötta andra livsmedelsföretag att utveckla sina verksamheter.

– Det bottnar i att jag nu vill göra min egen grej, säger han.

undefined
Den nya butiken blir obemannad, men kunder behöver scanna en qr-kod och logga in via sin mobil för att få tillträde.

En obemannad skaldjursbutik är ett koncept han tror på, både av kostnadseffektiva och smidiga skäl.

Kunderna, säger han, får scanna en qr-kod med sin mobil och legitimera sig med sitt bank-id för att kunna komma in. I butiken kommer det att finnas ett visst sortiment av färdigförpackade skaldjur. Det blir även möjligt att komma i kontakt med företaget för enskilda eller större beställningar.

Vågar ni ha en obemannad butik?

– Vi måste våga satsa för att vinna. Det här är väldigt avancerade system för att köra självbemannad handel i dag. Det är kamerauppkoppling och man kan prata med kunden, om man skulle vilja. Allting dokumenteras.

Så det är inte lätt att luras?

– Nej, det är klart att det kan hända, men vi utgår ifrån att alla är ärliga.

Ett tungt skäl till att satsa just på gårdsförsäljning, menar Andreas, kommer av tidigare erfarenheter som yrkesfiskare, när han inte hade Fiskeboa.

– Det har varit mycket försäljning från bryggan och man vill få en plats att vara på igen. Jag saknar det jag hade i Motala.

undefined
I påsk öppnar en ny gårdsbutik på Karshults gård. Andreas Tevell är en av fyra delägare i företaget.

Men han är inte ensam i företaget. Skaldjursdeli består av fyra delägare. En av dem är Christer Larsson och det är på hans gård i Karshult som butiken nu öppnar. Andreas berättar att han tillsammans med kollegorna lagt mycket tid på att utforma det nya konceptet, där han kommer att vara ansiktet utåt.

– Vi har planerat för att göra det här närodlat genom att fiska, förädla och sälja till direktkonsument. Sedan har vi ett antal försäljningsställen, butikslösningar och grossistavtal.

Företaget kommer även att ta hjälp av andra yrkesfiskare av vilka man kommer att köpa in skaldjur från i första hand Vättern men även ifrån Vänern.

– Men vi prioriterar att få in egen fångst i vår produktion, i största möjliga mån.

undefined
Andreas Tevell har jobbat som yrkesfiskare i många år. Nu satsar han på skaldjursproduktion i större skala i Motala.

Förutom Andreas och hans fru, som också kommer att jobba i verksamheten, är två nyanställningar aktuella initialt. En person är redan nu delaktig i arbetet kring fisket, medan en platschef ska tillträda det nya kokeriet på Myntgatan. Här har Östenssons gamla bageridel på 900 kvadrat inretts för en toppmodern skaldjursproduktion.

I slutet av 2025 räknar han med att personalstyrkan, inom företaget, ska ha växt med sex-tio personer.

Hur är konkurrensen i närområdet?

– Det finns aktörer som är ganska ensamma i det här så jag tror att det finns plats för flera. Det handlar någonstans om vem som gör det bästa jobbet och nu går vi in i lite lågkonjunktur. Då handlar det mycket om pris och hur man når ut till kunden. Det här är ett nytt sätt att sälja skaldjur, anser han.

Helgen 17-19 maj anordnas en officiell invigning av gårdsbutiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!