Storslagen vision för LiM – miljardsatsning föreslås

En satsning för miljardbelopp. Det är vad Region Östergötland vill göra på lasarettet i Motala. Satsningen innefattar utvecklingen av en rad olika verksamheter på LiM.

Region Östergötland har tagit fram en vision för utvecklingen av Lasarettet i Motala. I den föreslås en miljardsatsning som skulle trygga LiM:s framtid för 50 år framåt.

Region Östergötland har tagit fram en vision för utvecklingen av Lasarettet i Motala. I den föreslås en miljardsatsning som skulle trygga LiM:s framtid för 50 år framåt.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-02-05 09:21

– När man fattar ett beslut om ett sjukhus, egentligen brukar jag säga att man fattar ett 50-årigt beslut åtminstone. En sjukhusbyggnad är så dyr och så stor och den är nästan omöjlig att använda till någonting annat, säger Stefan Anskär, som tagit fram visionen för det framtida lasarettet i Motala.

Han lyfter att det redan har pågått en upprustning av lasarettet under ett antal år. Det har främst handlat om investeringar i fastigheten, som el och ventilation.

– Man har ju redan stoppat in ganska mycket pengar för att hålla det levande, konstaterar han och fortsätter:

– I dag är man i den sitsen där sjukhuset har så stora underhållsbehov och brister att någonting måste man göra. Titta hur mycket baracker som finns på lasarettet. Har man fungerande lokaler så behöver man inga baracker, så någon form av satsning är absolut nödvändig.

Frågan om LiM:s framtid har utretts under flera år och Stefan Anskär konstaterar att lasarettet fyller en viktig funktion, bland annat för invånarna i den västra länsdelen och för operationskapaciteten i regionen. De satsningar som han lyfter fram i sin utredning berör bland annat en utveckling av akutmottagningen, operationssalar och barn- och ungdomsmedicin samt att LiM i så hög grad som möjligt ska ansvara för vården av invånarna i den västra länsdelen.

– Grunden är egentligen att det bor en massa människor i väster och i nuläget så körs många av dem till US, säger han och fortsätter: 

– Dels är det opraktiskt men det är också dålig vård. En dålig service gentemot en väldig massa invånare i regionen kan man också säga. Sen kan man ju lägga miljöaspekter på det också. Men framför allt så är det en stor volym patienter som bättre kan få sin vård närmare sitt hem.

Anskär konstaterar också i sin utredning att det kommer behöva byggas nya byggnader för att skapa ändamålsenliga lokaler för LiM:s framtida behov. 

Hur stor är satsningen i kronor räknat? Pratar vi om en satsning på en miljard?

– Det blir mer, det kommer inte räcka för det här. Men sen vad det blir är svårt att veta.

Något beslut om att genomföra satsningen på LiM är ännu inte taget. Regionstyrelsen beslutade i november att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att utreda alternativen för verksamheten på lasarettet. Det arbete ska vara klart senast i juni i år och då presenteras för politiken som ska fatta beslut om satsningen. 

– Tycker de att det fortfarande är okej så kommer man lämna ett uppdrag på att göra någon riktig förprojektering. Det för att det kan kosta tiotals miljoner att börja jobbet, säger Stefan Anskär och lyfter att det beror på att både tekniska konsulter och arkitekter då involveras i arbetet.

Förprojekteringen tar ungefär ett år och då får man en grov ritning och en ungefärlig kostnadskalkyl.

– Då fattar man ett investeringsbeslut. Och det, som sagt, kommer ju vara stort. 

Något investeringsbeslut kommer inte under 2024 menar Stefan Anskär. Han lyfter också att satsningen kan komma att delas upp efter prioriteringsordning och spridas ut över ett antal år. Men någon form av satsning på LiM måste göras anser han. 

– Det finns ju inget nollalternativ. Utan patienterna finns ju kvar, så tas de inte om hand där, ja då ska de tas om hand på US då under sjukhusvård. Så en del av investeringen, ganska mycket, måste man ändå göra någonstans i regionen.

Att satsningar måste göras på LiM bekräftas av regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

– Det är ett jätteviktigt lasarett för oss. Vi klarar inte vårt uppdrag om vi inte har en väl fungerande verksamhet där, säger hon och fortsätter:

– För ska vi kunna få en bra verksamhet så behöver vi göra satsningar. Men det gäller att tänka smart här nu framåt och se vad vi behöver för framtiden också.

Morell menar att det innan det kan tas ett beslut måste utredas ordentligt vilka delar i visionen som ska prioriteras.

– Vi jobbar också tillsammans med kommunen i de delarna och försöker involvera dem. I vad de behöver för någonting och vad vi kan göra i samverkan som vi kan få bra effekt av. Så vi har inte tryckt på byggknappen än utan vi har försökt tänka på vad vill vi ha.

När kan det komma ett beslut om när och vad bygger vi?

– I den bästa av världar kan vi kanske komma till ett beslut om förprojektering innan sommaren. En sådan förprojektering tar säkert ett eller ett par år. Så det kommer dröja ett par år innan man kan sätta spaden i marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!