Vill spara miljonbelopp på eget hem

Kommunen startar ett eget boende för ungdomar på glid. Tanken är att hvb-hemmet ska leda till besparingar på miljonbelopp. Det innebär också jobb till omkring tio personer.

Arkivbild

Arkivbild

Foto: Claudio Bresciani/TT

Motala2016-12-27 05:30

Socialnämnden har i flera år haft problem med många och dyra placeringar på ungdomshem. Vissa placeringar kostar över 5000 kronor per dygn och ungdom. När ungdomarna måste stanna på boendena i över ett år handlar det om miljonutgifter för nämnden. Dessutom är det ändå inte säkert att man får de resultat som man önskar, menar socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S).

Därför har socialnämnden nu gett klartecken till att starta ett eget hvb-hem.

– Vi har sagt ja till att börja ta fram en organisation och rekrytera personal, säger Anne-Lie Liljedahl.

Verksamheten med totalt åtta platser kommer att byggas upp i två etapper. Lokalerna har man redan tillgängliga i kommunen genom att man använder ett befintligt boende.

Fullt utbyggd, vilket man räknar med att vara i sommar, kommer man att behöva mellan nio och elva anställda.

– Vi har räknat med att kunna öppna de första platserna i mars ungefär, säger socialdirektör Sven-Inge Arnell.

Hemmet ska hjälpa ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser men också andra problem med att ungdomarna hamnat i onda spiraler och exempelvis fastnat i ett missbruk.

– Men just missbruksproblematiken kanske måste lösas på annan plats först, men att man sedan kan placeras på vårt boende efter det, säger Sven-Inge Arnell.

– De här insatserna finns också för att hjälpa till när föräldraförmågan inte finns, när familjen kanske inte orkar längre och man behöver en placering för att skapa stabilitet, tillägger Anne-Lie Liljedahl.

Kostnaden för boendet beräknas till fem till sex miljoner kronor. Initialt finns också en investeringskostnad på totalt 1,5 miljoner kronor. Men när man är igång räknar Sven-Inge Arnell med att man kommer att kunna spara två miljoner kronor om året istället.

– Jag tror att det kan bli mer. Men det handlar framför allt om att vi hjälper ungdomarna. Med stöd på hemmaplan kan vi erbjuda en stabil boendemiljö, men att de kan stöttas och vara kvar i sin vanliga skola, säger Anne-Lie Liljedahl.

Behovet av boendet finns. Om boendet skulle finnas i dag är bedömningen att tre barn skulle kunna placeras där och ytterligare tre skulle kunna vara aktuella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om