Det är 25 år sedan man på Bona folkhögskolas kvinnokurs startade det som kom att bli utgångspunkten för en kvinnojour. Då liksom nu kände man ett behov av att jobba för kvinnors rättigheter och mot mäns våld mot kvinnor. Men under de 25 åren har mycket ändå hänt.
– Vi har utvecklats till en stabil verksamhet. Även om vi ständigt kämpar om pengar så har vi bra lokaler och en fantastisk verksamhet med två anställda och 20 som jobbar ideellt, säger ordförande Tina Olby.
Både hon och de två anställda är övertygade om att kvinnojouren haft stor betydelse för Motala.
– Drygt 3000 kvinnor har genom åren fått stöd av oss. Vad hade hänt med dem om vi inte hade funnits? Några av dem hade inte varit vid livet i dag så självklart räddar vi liv, säger Tina Olby.
Samtidigt menar Sandra Kindström att det ideala vore om kvinnojouren inte skulle behövas.
– Vårt mål är att vi inte ska behövas, att det inte finns män som systematiskt slår kvinnor och barn, säger hon.
Det är dock i dagsläget inget realistiskt mål, medger de. Tina Olby förtydligar att det kanske mer är en vision, någonting att arbeta för. För att göra det möjligt behövs dock genomgripande förändringar i samhället.
– Då gäller det för Motala kommun att jobba mer med jämställdhet redan i förskolan och skolan. Det måste vara en del i allt som man gör, säger Tina Olby.
– Min dröm är att Motala ska bli bäst i landet på att ta hand om utsatta kvinnor. Förutsättningarna finns här. De har en av landets bästa kvinnojourer och de som jobbar med det här sitter bara 150 meter ifrån oss. Det handlar bara om att alla bestämmer sig. Motala skulle kunna bli kända för Lalandia och för att göra det bästa arbetet för kvinnor, tillägger Maria Dahl-Karlgren.
Kvinnojouren vill inte säga att de ska fira sitt jubileum, enbart uppmärksamma det. I alla fall har man planerat in en utställning på biblioteket, en föreläsning den 6 mars på samma plats och vikt den 8 mars, Internationella kvinnodagen, till en helkväll i Gamla Folkets Hus. Där blir det bland annat föreläsningar, musikframträdanden, diskussionsträffar, konstutställning av verk från feministiska konstnärer och stand-up med bland annat Nour El-Refai
– Det blir ett tillfälle att samla och sprida kraft, energi och glädje, säger Maria Dahl-Karlgren.