Djursjukskötaren uppgav i anmälan att hon skulle fylla på narkosmedel i förgasaren i operationssalen. Men kopplingen mellan påfyllnadsslang och förgasare höll inte tätt varpå medlet droppade ner på golvet.
Hon förklarade också att hon inte kunde släppa sitt grepp, med rädsla för att det skulle börja läcka ännu mer. Efter att ha fått hjälp av en kollega, och båda lämnat lokalen, kände sig djursjukskötaren lite påverkad med huvudvärk som följd.
I december gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion, med anledning av det inträffade, och konstaterade bland annat att det saknades hanterings- och skyddsinstruktioner för påfyllning av anestesigaser. Öppnade flaskor med anestesimedel förvarades också i ett kassaskåp utan ventilation, vilket kan leda till exponering av gasen när skåpet öppnas, om inte flaskorna håller tätt.
I en av operationssalarna saknades även ett kontrollsystem för punktutsug, något som ska indikera eventuella driftstörningar på utsuget.
Klinikchef Carina Söderlund är positiv till Arbetsmiljöverkets besök.
– Det är jättebra att de har varit ute, det är lätt att bli hemmablind, säger hon.
Den påtalade bristen i en operationssal är redan åtgärdad och nu väntar man på ett dragskåp, något som sköts centralt i organisationen.
Varför förvaras preparat i ett kassaskåp?
– För att ingen ska få tag i det, eftersom det handlar om narkosmedel, säger Carina Söderlund.
Senast den 15 mars vill Arbetsmiljöverket ha svar på hur bristerna har åtgärdats.