Hävda restriktioner: "Skräckblandad förtjusning"

Trots släppta restriktioner finns en oro bland personal på vårdcentralerna, vad som kommer att hända om smittspridningen ökar ytterligare. I Motala förändras i nuläget inga rutiner.

Vårdcentralerna i Motala kommun förändrar inte sitt arbetssätt i nuläget, trots att många restriktioner försvinner.

Vårdcentralerna i Motala kommun förändrar inte sitt arbetssätt i nuläget, trots att många restriktioner försvinner.

Foto: MVT/arkiv/Region Östergötland/Peter Calén

Motala2022-02-09 19:00

– Det är hela tiden en farhåga att smittspridningen ska öka och jag tror att vi delar den farhågan med resten av vården, säger Lisa Bergander, verksamhetschef på Lyckorna.

– Sedan är det också viktigt att de som inte har vaccinerat sig, inte tycker att det är mindre viktigt nu, fortsätter hon.

På Lyckorna har man ett ansträngt läge med hög sjukfrånvaro, parallellt med ett högt inflöde av patienter.

Hur hanterar ni det?

– Vi gör så gott vi kan för att ställa om och hjälpa dem som behöver oss bäst.

Är det svårt att få in vikarier?

– Om de är friska tycker jag att alla hjälper till. Vi har haft väldigt stöd av både pensionärer och vikarier och skulle inte ha klarat oss utan dem.

På Lyckorna kommer man fortsatt att jobba med munskydd och ha separata ingångar in till lokalerna, enligt Bergander.

Erika Nyberg, verksamhetschef på Marieberg, är kluven till att restriktionerna hävs.

– Det är med skräckblandad förtjusning vi ser fram emot det.

Samtidigt som hon längtar efter att återgå till det normala igen är smittspridningen fortsatt stor och det finns en osäkerhet i hur vården kommer att påverkas.

– Vi fortsätter att ha separat ingång för våra infektionspatienter, ser till att det inte är för många i väntrummet och att alla håller avstånd. Personalen följer fortsatt hygienreglerna och använder skyddsutrustning. Vi uppmanar också alla att stanna hemma vid minsta symtom.

Inte heller på Vårdcentralen Brinken väntar några avvikelser.

– Vi kommer inte att förändra vårt arbetssätt i nuläget, men värderar läget dag från dag och följer de riktlinjer som finns inom Region Östergötland, uppger verksamhetschef Peter Lindstedt.

Monika Haakenstad Wilhelmsson, verksamhetschef på Vårdcentralen Borensberg, hoppas att toppen är nådd.

– Vi kan se lite hoppfullt framåt. Det är lite utbildningar på gång och vi tror att vi ska kunna genomföra dem i slutet på april, början på maj. Allt har varit uppskjutet, eller digitalt och vi har inte vågat planera.

Av pandemin tycker hon att personalen lärt sig mycket, bland annat att inte blanda patienter med misstänkta infektioner i väntrum där det kan sitta andra, sköra människor. Olika entréer tror hon kommer finnas kvar.

– Sedan har vi blivit så mycket mer digitala och har massor med digitala läkar- och vårdmöten. Ur patientperspektiv ser vi att många tycker att det är positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!