Vem ska ta hand om badet?

Skötselavtal för kommunalt friluftsbad sägs upp av Småängens Camping. Vem som ska ta hand om badet i framtiden är ännu oklart.

Småängens Camping säger upp skötsel- och nyttjanderättsavtal med Bildningsnämnden i Motala.

Småängens Camping säger upp skötsel- och nyttjanderättsavtal med Bildningsnämnden i Motala.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-07-24 07:30

Sedan år 2011 så har bildningsnämnden i Motala haft ett avtal med Småängens Camping. Avtalet gäller nyttjanderätt och skötsel av det kommunala friluftsbadet samt tillhörande byggnader och anläggningar. För Småängens Camping så innebär avtalet, bland annat, ett åtagande att vårda markområdet och underhålla bryggor. Campingen står samtidigt för att erbjuda viss service, så som tillgång till toalett och parkering. Motala kommun sköter vattenprover och rensning av sjöbotten. Kommunen betalar också en ersättning till campingen a la 60 000 kronor per säsong.

Nu har Småängens Camping valt att säga upp avtalet med Bildningsnämnden. Vem som kommer att stå för skötseln av badplatsen i framtiden, när uppsägningstiden på avtalet gått ut, är ännu oklart.

– Men badet kommer självklart att finnas kvar oavsett. Antingen så blir det en ny arrendator, eller så får vi sköta om badet själva. Det är något vi får titta närmare på när avtalet går ut, säger Åsa Grellsgård, fritidschef.

Enligt Hans Davidsson, en av campingens ägare, så är uppsägningen främst en konsekvens av planer på försäljning. Uppsägningen fungerar dock parallellt som ett mothugg mot kommunens föreläggande om campingens reningsverk. I samband med uppsägningen så förlorar nämligen badgästerna tillgång till de toaletter som campingen tillhandahåller.

– Att bygga ut eller byta ut reningsverket precis innan försäljning har vi ingen lust med, men vi måste klara kommunens krav och på det här sättet så sparar vi på reningsverket. Men i första hand så hoppas vi fortfarande på en lösning, säger Davidsson.

Bakgrund

Kommunen och ägarna till Småängens camping har i flera år diskuterat det avloppsreningsverk som finns på anläggningen.

Enligt kommunens mätningar överskrids gränsvärdena på utgående avloppsvatten för både kväve och fosfor.

Även halten E.coli-bakterier överskrider riktvärdena för badvatten.

Plan- och miljönämnden har beslutat att campingen från och med 1 mars 2018 måste hitta en annan lösning.

Skulle detta inte efterlevas har man beslutat om ett vite på 100 000 kronor i böter.

Campingens ägare har överklagat nämndens beslut. Bland annat så menar ägarna att reningsverket inte alls är för litet i förhållande till beläggning.

Ärendet kommer att prövas i länsstyrelsen rättsenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!