Vätterns vattennivå långt över normalt

Vattennivån i Vättern är mer än 30 centimeter högre än för ett år sedan. Grundvattnet ligger också högt och SGU uppmanar till uppmärksamhet.

Grundvattennivåer mäts och uppdateras en gång i veckan av Sveriges geologiska undersökning.

Grundvattennivåer mäts och uppdateras en gång i veckan av Sveriges geologiska undersökning.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Motala2023-12-01 18:00

Ovädret Hans höjde nivån i Vättern med två decimeter mitt i sommaren. Sedan dess ligger nivån över normalt läge men inte på några rekordnivåer enligt SMHI.

– Vättern är speciell eftersom den har ett ganska litet uppsamlingsområde. Samtidigt är Vätterns yta rätt stor och det dunstar mer än det rinner ut. Så det är i princip regnet som ramlar på Vättern som fyller på sjön, säger Niclas Hjerdt, hyrdolog.

Toppnivån hittills i år var den 5 september med 88,71 meter. Den 27 november var det 88,59 att jämföra med 88,23 för ett år sedan. Det är också 13 centimeter över medelnivån. Kanske låter det inte mycket men ser man till hela sjöns yta, 1886 kvadratkilometer, får man ett annat perspektiv menar Hjerdt.

undefined
Vätterns vattenstånd mäts dagligen och statistiken visas på SMHI:s hemsida.

Under året har det skett två kraftiga påfyllningar. En i januari ihop med översvämningar i markerna. En andra höjning kommer normalt på hösten, men i år blåste den in med Hans redan i augusti. Och efter det mycket regn.

– Senaste halvåret så har det kommit 519 millimeter över sjön mot normala 383, säger Hjerdt.

Regnet påverkar även marken.

– Så höga nivåer på grundvattnet som det är nu brukar de inte vara så här års, kanske om en månad men inte nu, säger hydrogeolog Anders Retzner på SGU.

Det spåddes en lika torr sommar som 2018 och många var oroliga för grundvattennivåerna. Men Retzner konstaterar:

– Det vände inom loppet av en vecka, från torrt till blött.

undefined
Grundvattennivåer mäts och uppdateras en gång i veckan av Sveriges geologiska undersökning.

Blött i skog och mark påverkar bärigheten i marken, vilket bland annat spelar roll för skogsbruket. Är marken fylld flödar det ut i vattendrag som därmed får höga vattennivåer. Och så påverkar det brunnar.

– För den som tidigare haft problem med för lite vatten i sin brunn är det självklart välkommet med mycket vatten. Men man bör ha kontroll. När det blir höga flöden kan det läcka ner i brunnen, från markytan, och då är vattnet inte lika rent, säger Retzner och råder att lukta på vattnet och ha koll på färgen.

Att sia om hur länge de höga nivåerna håller i sig är svårt.

– Det är alltför tidigt att säga något om nästa sommar. I vinter kommer de höga nivåerna att vara kvar då det inte dunstar när det är kallt och det är inte heller aktiva växter som suger, säger Retzner.

– Om vi får en mild vinter finns det faktiskt, på en del håll, oro för att det blir för mycket vatten i sjöarna. Blir det så kan det finnas anledning att till exempel se över sin dränering vid huset och risken ökar också för översvämningar i källare, säger Hjerdt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!