Strandremsan vid Rödbäcken i Varamon är en favorit bland många badgäster, inte minst barnfamiljer.
Sedan i höstas avråder Motala kommun från bad och lek i området där dagvattenledningen mynnar ut i sanden. Undersökningar har visat att vattnet innehåller höga halter av de giftiga kemikalierna PFAS.
Inför årets badsäsong har nya, tydligare informationsskyltar satts upp på stranden. Ytterligare insatser är på gång, uppger Andreas Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Motala kommun:
– Tanken är att vi ska gräva ner en trumma från utloppet, i sanden, så att vi leder vattnet rakt ut i Vättern. Då får man bort vattensamlingarna som är så lockande för barn. Exponeringsrisken minskar markant.
Han fortsätter:
– Vi tittar även på en enklare filterlösning lite mer uppströms. Kanske kan vi i någon dagvattenbrunn sänka ner en kolmassa som vattnet kan sippra igenom och ta bort en del PFAS.
Enligt kommunen är det inte är någon fara att vistas i området, men husdjur ska undvika att dricka av vattnet och små barn ska inte leka där.
Lång exponering av höga halter PFAS är skadliga för kroppen. Det kan ge bland annat cancer, rubbningar av immunförsvaret och leverskador, uppger Andreas Johansson.
– Det är bra att undvika ytterligare exponering av PFAS utöver det man får i sig via maten. Det gäller framförallt barn, som är känsligare än vuxna, säger han och fortsätter:
– Små barn har tunnare hud och pillar i sanden och leker i vattenpölar. De får i sig det lättare och de får dessutom i sig mer per kilo kroppsvikt.
Föroreningarna upptäcktes i samband med ett planerat bostadsbygge i norra Bråstorp. De höga halterna kunde härledas till övningsfältet i Smedsby, där Räddningstjänsten förr använde släckningsmedel med PFAS.
Kommunen jobbar för en sanering men det är inte klart när den kommer att ske.
– Beroende på vilken metod man väljer så är det pengar uppåt 20-30 miljoner kronor. Det är omöjligt att svara på vad det kostar men i åtgärdsutredningen är det sådana summor som det talas om, säger Andreas Johansson.
Vattnet rinner ut i Vättern. Vad innebär det för sjön?
– I Vättern som helhet har det väldigt liten påverkan. Man pratar ofta om utspädningseffekten men det är ändå ett tillskott av PFAS som vi absolut inte vill ha. Över tid är det inte bra men för stunden är det inte någon akut fara.