Vårdcentral stoppas för listning av nya patienter

Brinkens vårdcentral har blivit populär, men nu kan man inte ta emot fler patienter. Det är lokalerna som sätter stopp.

Mellan januari och sommaren kan man inte byta till vårdcentralen Brinken. Lokalproblemen gör att de inte kan ta emot fler patienter.

Mellan januari och sommaren kan man inte byta till vårdcentralen Brinken. Lokalproblemen gör att de inte kan ta emot fler patienter.

Foto: Rita Furbring

Motala2021-01-28 06:00

Brinkens vårdcentral är byggt för att klara av mellan 9000 och 9500 patienter. Dagens situation med över 12 000 patienter har därför kommit att bli både en fråga om arbetsmiljöproblem och patientsäkerhetsrisker. Situationen har gått så långt att ansvariga chefer vänt sig till regionen och krävt ett listningsstopp, alltså att patienter inte kan välja den populära vårdinrättningen.

– Vi gör det här först och främst för att behålla en god arbetsmiljö och kunna erbjuda patientsäker vård. Det är jättetrevligt att många vill välja oss men om vi ska kunna ta emot fler behövs mer personal och vi har nått gränsen för hur många som får plats i byggnaden, säger verksamhetschef Peter Lindstedt.

Utrymmesbristen leder till flera problem som verksamheten skriver om i ett brev till regionledningen. Det handlar om att man saknar ett särskilt rum för gynekologisk undersökningar, att bristen på arbetsrum skapar stress hos personalen, att det försvårar att hålla avstånd och att det saknas parkeringsplatser.

– Det har inte varit några händelser eller incidenter än, men vi ser att risken finns. Vi vill ju att man åtgärdar det innan det händer något, säger Peter Lindstedt.

Verksamheten har tidigare ansökt om listningsstopp, men då fått nej. Nu håller dock regionen med om att något måste göras och därför kommer man inte kunna välja Brinken som sin vårdcentral från och med 31 januari och sex månader framåt. Mara Kosovic, centrumchef för primärvården, påpekar dock att det bara gäller de som vill byta vårdcentral. Nyinflytade kan fortfarande välja Brinken.

– Det ger regionen tid för att hitta en lösning för den här utmaningen. Vi har nått gränsen för hur mycket vi kan utnyttja våra lokaler och det har beslutsfattarna insett, säger Peter Lindstedt.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Torbjörn Holmqvist (S) förklarar att listningsstopp är den sista utvägen när verksamheterna har svårt att klara situationen i sina lokaler.

– I Brinkens fall har patientantalet ökat under en längre tid och nu har man nått en nivå där man inte klarar av det. Vi vill helst inte införa det, det ska ju vara ett fritt vårdval. Men i dag har vi det på vårdcentralen i Åby och snart på Brinken, säger han.

I Åby har ni fått förlänga stoppet, hur länge kan man ha listningsstopp?

– Till dess att det är klart med en lösning. För Brinkens del hoppas vi att man hittat en lösning till sommaren, kanske genom att sätta upp en modul tillfälligt, säger Torbjörn Holmqvist.

I dag finns en lösning med tillfälliga lokaler på vårdcentralens parkering. Det är en lösning för att hantera corona. Den lösningen går dock inte att permanenta enligt Peter Lindstedt.

– I ett första skede blir det nog att titta på en lösning med en paviljong. Men om några år behöver man nog behöva titta på en mer permanent lösning. Då får man se sig om efter en annan lokal eller riva och bygga nytt, säger han.

Ni har listningsstopp fram till sommaren, vad händer sedan?

– Det får vi se. Finns det inte någon form av lösning på plats behöver det bli en förlängning, säger Peter Lindstedt.

Enligt Torbjörn Holmqvist och Mara Kosovic pågår en översyn i regionen av samtliga vårdcentralslokaler i Motala. Där hoppas man på att hitta en lösning för Brinken.

– Jag vill inte föregå den processen. Tyvärr har det arbetet försenats av pandemin, säger Torbjörn Holmqvist.

Så listar sig patienterna

Så här har antalet patienter förändrats för vårdcentralerna (siffror från december respektive år):

Brinkens vårdcentral:
2013: 9822 st, 2020: 11906 st. En ökning med 17,5 procent.

Mariebergs vårdcentral:
2013: 8728 st, 2020: 9001 st. En ökning med 3 procent.

Lyckornas vårdcentral:
2013: 14263 st, 2020: 15508 st. En ökning med 8 procent.

Borensbergs vårdcentral: 
2013: 6699 st, 2020: 6523 st. En minskning med 3 procent.

Vadstena vårdcentral:
2013: 7011 st, 2020: 7506 st. En ökning med 7 procent.

Karta: Vårdcentralen Lyckorna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!