Förra året kraftsamlade kommunen för att hantera problemen sommartid i Varamon. Mestadels var man mycket nöjd med resultatet och nu väljer man att gå vidare på samma linje inför årets badsäsong. Men man justerar en del.
– Det största är att vi justerar tiden för de lokala trafikföreskrifterna, säger säkerhetssamordnare Mirja Karlsson.
Det innebär att parkeringsförbudet gäller för Bispgatan, alla gator väster om den och alla gator som leder ner mot vattnet. Istället hänvisas bilister till de större parkeringsplatserna där man precis som förra året har kvar parkeringsavgifterna. Precis som förra året öppnas också tillfälliga parkeringar längs Badvägen. Två av dem sköts av BK Zeros. En tredje parkering, i korsningen Badvägen-Månvägen, sköts av kommunen men öppnas enbart när det är mycket folk. Förändringen nu är dock att de sommaranpassade trafikföreskrifterna börjar gälla först 1 juni och fram till 15 augusti.
– Förra året började de gälla tidigare och sträckte sig in i september. Men i samråd med näringsliv och boende har vi kommit fram till att den här perioden räcker, säger Mirja Karlsson.
En annan nyhet är att man stärker upp säkerhetsmässigt. Kommunen har redan inför sommaren bokat in ordningsvakter som ska finnas på plats dagar då man misstänker att det är mycket folk i Varamon och på andra stränder, exempelvis vid studenten och helger under industrisemestern.
– De ska finnas tillgängliga på våra badplatser och upprätthålla ordningen, säger Mirja Karlsson.
Förra året hade man ordningsvakter inne vid ett par tillfällen. Nu blir det mer organiserat och bokat i förväg. Det är också en förstärkning mot förra året då man främst hade väktare inne.
– Väktare kan informera och tillrättavisa, men ordningsvakter har ett annat mandat rent lagligt att agera om regler och lagar inte följs, säger Mirja Karlsson.
Kommunens egna värdar kommer också att finnas på plats för att informera och hjälpa besökarna.
Även för att hantera nedskräpning görs förändringar. Förra året fick man in synpunkter på att sopkärlen var för små, inte tömdes tillräckligt ofta och i vissa fall saknade lock. Nu förstärker man med fler och större kärl samt mer frekvent tömning.
– Men sedan måste besökarna också ta ett eget ansvar för sitt skräp. Vill vi ha en trevlig badmiljö får alla hjälpa till, säger Mirja Karlsson.