Varamoplaner klubbas snart – men utan ersättare till Lalandia

De nya planerna för markområdena som var tänkta för Lalandia är på väg att godkännas av politikerna. I dagsläget finns dock ingen som uttryckt intresse för att göra en etablering.

– Det är glädjande att vi alla fortfarande ser storheten i vad de här besöksytorna kan skapa för Motala, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).

– Det är glädjande att vi alla fortfarande ser storheten i vad de här besöksytorna kan skapa för Motala, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).

Foto: Sofia Axelsson/Peter Calén

Motala2024-09-06 14:00

Detaljplanerna åt Lalandia sågades i domstol och bara en av dem gick igenom. Nu har det danska storföretaget dragit sig ur processen, men kommunen är ändå helt bestämd om att planerna ska göras om för att framöver möjliggöra turistbostäder och någon större besöksetablering.

Måndagen den 9 september ska de nya förslagen upp i fullmäktige. Och fortfarande råder politisk enighet. När förslagen presenterades i kommunstyrelsen nyligen fanns dock en del frågor från oppositionen.

– Vi undrade om kommunen verkligen gjort arbetet tillräckligt så att vi inte får oskälig kritik, säger Elias Georges (S) och syftar på de brister som lyftes fram i överklaganden och som domstolen slog ner på.

– Men jag tycker att de svar som vi fick visar att vi både har livrem och hängslen, säger han och berättar att man gjort särskilda åtgärder för att hantera frågorna om fladdermöss.

undefined
Här, vid rivna Folkets park, skulle det kunna bli en camping framöver.

Planerna var tidigare anpassade för Lalandia. Nu menar politikerna att de är mer öppna för olika användningsområden. Bland annat ska Folkets Park kunna nyttjas för exempelvis camping om någon vill etablera en sådan.

– Det är ett bra jobb där man tagit fram ett brett spektrum kring vad området kan användas till, säger Mark Henriksson (M).

Skulle det gå att bygga permanentboenden istället?

– Nej. Det är feriehus som gäller, säger han.

Har ni intressenter eller gör ni planerna för att de är bra att ha?

– Vi har inga intressenter och jag tror att marknaden kommer att vara ganska sval just nu utifrån konjunkturen plus det som skett i Motala med detaljplanerna tidigare. Det har gjort att det finns en stor osäkerhet. Så jag tror att det stora suget efter den här marken kommer nog när detaljplanerna har vunnit laga kraft eller kommit längre i processerna, säger Henriksson.

undefined
Nix, det blev inget Lalandia här. Men vad ska det bli istället? Det är frågan.

Han säger att det varit en medveten strategi.

– Vi har valt att inte marknadsföra fullt ut utifrån att det är en lång väg, antar vi, innan vi är framme.

De säger sig ha förståelse för att andra aktörer inte vill hamna i samma sits som Lalandia varit i.

– Men om planerna vinner laga kraft är jag övertygad om att det kommer aktörer, säger Marcus Lejonqvist (SD).

Man tar dock höjd för att det även den här gången ska bli överklagande och en utdragen process.

– Den här gången hade vi betydligt färre synpunkter när planerna varit ute på granskning och samråd. Men att sia om när det skulle kunna vinna laga kraft är svårt, säger Mark Henriksson.

undefined
Motalapolitikerna vill utveckla området vid Varamon och nya detaljplaner är snart godkända. Men vad händer sen?

Att inte söka intressenter framöver är dock inget alternativ.

– Vi har investerat en hel del och vi räknar med att ta hem de kostnaderna, säger Elias Georges.

Att planerna är flexibla samt att man i dag inte säger sig ha några uttalade intressenter gör att politikerna inte kan måla en tydlig bild av vad som ska hända i Varamon framöver.

– Men vår absoluta vilja och intention är att utveckla området. Om man kan få en året-runt-verksamhet så vore det ultimat för Motala, men vi vet inte här och nu. Men att vi vill utveckla Varamon borde inte någon protestera över, säger Mark Henriksson.

De vill dock lyfta igen att kommunen äger marken och har rådighet över vad som ska hända med området.

– För det är många som fortfarande inte vet att vi äger marken, säger Elias Georges.

– Det innebär att om vi får in en exploatör som vill bygga, men som vi inte tycker känns rätt, så har vi alla möjligheter att säga nej eller utforma det som vi tycker att det passar, fortsätter Mark Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!