Temperatur stiger och därmed också antalet besökare i Varamobaden. Sandytorna fylls med parasoler, solstolar, handdukar och badleksaker. Och människor.
– Jag är klart orolig för vad det här innebär med tanke på corona och semestertider. Vi hoppas verkligen att alla tänker sig för, håller avstånd och tar det här på allvar, säger biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti.
Han promenerar längs stranden. Mot Skogsborg ligger folk något glesare, men mitt på stranden är det trångt.
– Här ligger man för tätt. Inte överallt, men två meter är ett ganska stort avstånd och det håller man inte, säger Jimmy Szigeti.
Antalet smittade ökade i samband med att fler träffades under student och midsommar. Är du orolig för att man kommer att se en Varamoeffekt på pandemin?
– Ja, jag känner en stark oro för att vi kommer att se en spridning. Vi har ett bekymmer att folk inte verkar ta det här på riktigt allvar, säger han.
Kommunen menar att de gör vad de kan. De går ut i sina kanaler, exempelvis hemsidan, och uppmanar allmänheten att hålla avstånd. De kommer att ha kommunikatörer ute på de mest populära stränderna för att sprida information.
Samtidigt som ni säger att ni vill att fler väljer andra stränder än Varamon för att inte samla alla på ett ställe så marknadsför ni ändå just Varamon hårt. Hur tänker ni där?
– Det är en marknadsföring som vi levt med en längre tid. Varamon har en lång strand och det här ligger också mycket på den enskildes ansvar, säger Jimmy Szigeti, men tillägger sedan att de kanske borde lyfta fram kommunens övriga bad mer.
Redan när corona först klassades som pandemi började man i kommunen att fundera över hur man skulle hantera sommaren och stränderna. Olika lösningar har diskuterats, men att försöka dela in stranden i fållor eller att stänga av den sorterades snabbt bort som lösningar.
– Det skulle aldrig fungera med fållor och det här är ett offentligt bad. Vi kan inte hindra människor från att komma hit, säger Jimmy Szigeti.
Länge väntade man på tydliga besked från olika myndigheter, men ingenting kom. Det blev upp till kommunen att hitta en egen strategi. På stränderna har man därför satt upp skyltar om 2-metersregeln och i Varamon planerar man att snart sätta upp budskapet på alla lyktstolpar längs promenadstråken.
– Vi gör vad vi kan, men människor måste också ta ett eget ansvar. Håll avstånd. Lägger sig folk för nära dig så säg ifrån eller byt själv plats. Kommer man hit och det är fullt så får man åka vidare till en annan strand, säger Jimmy Szigeti.
Tror du att barnfamiljer som lyckats komma ner till stranden med all packning väljer att gå tillbaka till bilen och åka vidare i värmen?
– Det handlar om förändraansvar. Jag tycker att man ska vara tydlig med barnen och ta den diskussionen, säger Jimmy Szigeti.
För att besökare lättare ska kunna veta hur fullt det är på stränderna så sneglar man på västkustskommuner som testar en app med sådan information.
– Om det faller väl ut är det något vi kan vara intresserade av till nästa säsong, säger Jimmy Szigeti.
Han konstaterar att varken de eller polisen är någon rättsinstans som kan tvinga människor att hålla avstånd. Gång på gång återkommer han till egenansvaret.
– Man måste förstå att det här är på allvar, det är på riktigt. Vi vill inte att pandemin bara ska explodera under sommaren, säger Jimmy Szigeti.