Var fjärde försvinner 2025

Äldreomsorgen står inför ett massivt rekryteringsbehov framöver. Nya boenden och pensionsavgångar gör att man kommer behöva göra hundratals nyanställningar de kommande åren.

Motala har ett enormt behov av personal inom äldreomsorgen framöver.

Motala har ett enormt behov av personal inom äldreomsorgen framöver.

Foto: Anders Eklund

Motala2017-04-04 16:00

Motala kommun brottas redan i dag med svårigheter att få tag i bland annat socionomer, sjuksköterskor och undersköterskor. Framöver väntas läget bli ännu tuffare dels för att behoven ökar, dels för att många ur personalen kommer att gå i pension.

– Vi ska bygga nya äldreboenden. Bara till ett boende går det åt 40–45 nya tjänster, säger Sven-Inge Arnell, socialdirektör.

Till det kommer också pensionsavgångarna. Till år 2025 räknar man med att 200 av de 760 anställda inom äldreomsorgen kommer att gå i pension.

– Inom äldreomsorgen är det få som jobbar länge än 65. Det är snarare så att många har arbetsrelaterade skador och därför slutar tidigare, säger Sven-Inge Arnell.

Ett problem som oroar honom är att många av de som går olika vårdutbildningar väljer att jobba inom andra vård- och omsorgsinrättningar än just äldreomsorgen.

– Vi måste göra jobbet attraktivt för nya, men vi måste också jobba för att behålla de anställda som vi redan har, säger han.

En lösning för att locka nya grupper är projektet "Arbetshoppet". Under två års tid ska Motala ta in 35 arbetslösa som ska få information och utbildning om omsorgsyrket. Det kan förhoppningsvis ge några fler anställda i slutänden, men Sven-Inge Arnell känner ändå oro för situationen.

– Ja, det är klart. Det här är en jätteutmaning för hela Sverige. Ingen har riktigt svaren på hur vi ska lösa det här och varje år närmar vi oss den kritiska punkten när det inte går längre, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!