Valet 2022: Så var mandatperioden i Motala

Tre olika kommunalråd, öppnandet av en stängd skola och en splittrad opposition. Nu sammanfattas den minoritetsstyrda mandatperioden inför höstens val.

Österstad skola, Lokverkstan, Annelie Almérus, Facklan, Mark Henriksson, Skogsborg, Strömsborg och skolan i Godegård har alla förekommit i nyhetsflödet under mandatperioden.

Österstad skola, Lokverkstan, Annelie Almérus, Facklan, Mark Henriksson, Skogsborg, Strömsborg och skolan i Godegård har alla förekommit i nyhetsflödet under mandatperioden.

Foto: Victor Berlin, Lina Handberg, Sofia Axelsson, Lillian Andersson, Therese Trogen, Henrik Gedda

Motala2022-06-08 09:32

Val 2022

Hösten 2018

Valresultatet i Motala förändrar styret. Alliansen ska styra i minoritet. SD blir vågmästarroll.

Partierna var eniga om att i november köpa Wetternbyn för 22 miljoner och i december 2018 godkänna detaljplanerna för Lalandia.

2019

Företagens taxa för att besöka Tuddarp: Va-nämnden ville ha mer betalt av företag som lämnar stora mängder avfall, men kommunstyrelsen ville värna näringslivet. Styrelsen vann och det blev ett avgiftstak – men 2020 framkom att systemet inte fungerade och taket togs bort.

Förslag om slöjförbud: SD lyfte frågan och Alliansens skulle tillsätta en utredning vilket skapade politisk debatt. Ett förbud visade sig dock strida mot lagen. Frågan låg länge på jämställdhetsberedningens bord, men det blev aldrig något skarpt förslag.

Öppnandet av Godegårds skola: Ett lågt elevantal fick S, V och MP att stänga skolan. Bildningsnämnden stod inte bakom beslutet, men Alliansen och SD fullföljde de vallöften som de gett och öppnade igen.

Hälsocentret räddades efter protester: Alliansen ville lägga ner de äldres hälsocenter vilket ledde till en protestmarsch. SD ändrade sig och centret blev kvar, men med krav om effektiviseringar.

Försäljningen av Skogsborgs vandrarhem: Att sälja Skogsborg skapade stor politisk debatt och blev en omdiskuterad affär efter att polisen varnat. Alliansen (som inte var helt överens internt) fick dock igenom affären med stöd av SD. Priset: 14 miljoner.

Gratis parkering i centrum – på lördagar: Flera partier gick till val på gratis parkering i centrum. Till slut infördes det – men bara på lördagar. MP och V röstade nej.

Kommunalrådet greps: I november greps kommunalrådet Kåre Friberg (M) misstänkt för bland annat våldtäkt. När han vägrade att avgå blev det sju månader med tillfälligt kommunalråd innan Annelie Almérus (M) kunde tillträda. Friberg dömdes till fängelse.

2020

Fritidsbank införs: S, V och MP med stöd av SD föregrep en utredning om fritidsbank och gick direkt på beslut. Nu kan Motalaborna gratis låna idrottsutrusning.

Felröstning satte krokben för bandyhall: Turerna om bandyhall var många. S, V och MP var nära att få igenom en hall på befintlig plats i februari 2020. Men SD röstade fel och förslaget skrotades. Istället utlovades ishallar i Varamon, ett koncept som åter fördröjts.

Solidariskt Motala spricker: Samarbetet mellan S, V och MP knakade i fogarna redan under förra mandatperioden men under 2020 är skilsmässan ett faktum. V blir singel medan S och MP fortsätter ihop.

Motala växer: Flera detaljplaner tas fram och under mandatperioden påbörjas och/eller färdigställs flera projekt som Södra stranden, kvarteret Munken och Facklan.

Strömsborg ska upphandlas – eller inte: På sittande möte lägger Alliansen fram förslaget att upphandla kommunens största äldreboende. SD röstar för – men ändrar sig sen vilket gör att hela ärendet avbryts. I turerna avgår socialnämndens vice ordförande Anna Lust (M).

Vägrar acceptera revisionskritik: Revisionen ansåg att socialnämnden misskött ekonomin och ville ge en anmärkning. Men Alliansen höll inte med. Genom stöd av SD röstade de bort anmärkningen vilket mötte skarp kritik och fick delar av revisionen att avgå. 2022 uppstod samma diskussion igen.

Höjda kulturskoleavgifter: S, V och MP sänkte avgiften rejält men utan att ha långsiktig finansiering. När Alliansen ville höja igen stötte de på patrull och fick själva dra tillbaka förslaget. Till slut beslutade ett oenigt fullmäktige att höja, men också att anpassa till familjernas ekonomi.

2021

Oenigt om utdrag ur belastningsregistret: SD:s förslag om att omsorgspersonal ska lämna utdrag ur belastningsregistret fick stöd av Alliansen i socialnämnden, men de vände sedan och förslaget röstades ner. Våren 2022 gick ett modifierat förslag igenom, trots protester.

Skapar egen färdtjänsttaxa: Regionen sköter färdtjänsten, men när kommunen skulle ta beslut om taxan ville S och MP göra om systemet. Det gick inte, men med stöd av V och SD fick de ändå igenom att det inte skulle bli en stor taxeökning som föreslagits.

Ny skolutredning skakar om: Skolorna i Borensberg, Fornåsa, Klockrike och Österstad måste ses över utifrån skick och elevantal. Men att ett alternativ som ska utredas är en nedläggning av skolan i Österstad får S, V och MP att se rött.

Unken kvinnosyn får kommunalråd att hoppa av: Flera kvinnor riktar skarp kritik mot M och Alliansen för att motarbeta kvinnor. Kritiken tillbakavisas men faktum kvarstår att många kvinnor lämnat politiken under mandatperioden. En av dem är kommunalrådet Annelie Almérus (M) som ersätts av Mark Henriksson (M).

GMV säljs för en krona: I det stora stadsutvecklingsprojektet tillsammans med Serneke ska isanläggningarna flyttas till Varamon, området där de ligger i dag bli bostäder och GMV ska förvandlas till bostäder, hotell och kulturlokaler. Ett enigt fullmäktige säljer Lokverkstan och Plåtverkstan för en krona och redan sommaren 2022 drar aktiviteter igång där.

Kommunalt bolag köper in fastigheter: AB Wettern beviljas rätten att låna 50 miljoner för fastighetsköp. Det går bland annat till tomter i Varamon och 2021/22 till att köpa hela Motala Express område för bostadsexploatering.

Gymnasieskolornas framtid: Var tredje elev väljer gymnasieskola i en annan kommun. En stor utredning föreslår en gemensam skolorganisation med grannkommunerna och en nedläggning av Carlsund, men politikerna vill ha en djupare utredning.

Jävsdiskussion om byggplaner: När Platens styrelseordförande i ett privat projekt vill bygga flerbostadshus i Varamon i strid mot gällande översiktsplan reagerar både oppositionen och länsstyrelsen. Men kritiken tillbakavisas. 2022 säljs fastigheten.

2022

Nämndemansgatan: Efter återkommande kritik från fack, personal och anhöriga sätter kommunen ner foten vad gäller Attendos drift av äldreboendet Nämndemansgatan. S och V kräver att avtalet hävs helt.

Utredning om Platens framtid: Alliansen gick till val på att sälja stora delar av bostadsbeståndet. Men när en konsultutredning föreslog en bolagisering av Platen och bildandet av en kommunkoncern slog S, V och MP bakut. 2022 la Alliansen idén på is – så länge.

Söker ny Lalandiamark: Mark- och miljödomstolen förkastade idén om Lalandiastugor på Mariebergsängen. Övriga domar överklagades, men för Folkets Park blev beslutet istället att göra om planen. Samtidigt inleds sökande efter ny mark och Z-parken pekas ut som högintressant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!