Här lovar alla politikerna ishallbygge innan 2026

Ishallar och vem som ska regera med vem var några av de frågor som blev debatt i årets stora valdebatt. Åsikterna gick isär, utom i en fråga då alla var helt överens.

Samtliga partier lovar att bygget av bandy/aktivitetshall blir under nästa mandatperiod. Men frågan är var.

Samtliga partier lovar att bygget av bandy/aktivitetshall blir under nästa mandatperiod. Men frågan är var.

Foto: Peter Carlén

Motala2022-08-26 19:00

Inför publik och på MVT.se stod Motala fullmäktiges åtta partier mot varandra i MVT:s, Tillväxt Motalas och Företagarnas debatt på fredagsmorgonen. Vilken började med samhällsbygge.

För att Motala som stad och kommun ska utvecklas krävs möjlighet för att fler företagsetableringar, industrimark, förtätning av staden och både lokala och externa aktörer.

– Många företag vittnar om kompetensbrist. Vad kan ett universitetscampus betyda? Jo, att Motalaungdomarna själva kan plugga där men också att andra flyttar in för att plugga där. Det skulle kunna var en motor i den här kommunen, säger Maria Persdotter (C).

Elias Hallén (MP) efterlyste de mjuka frågorna.

– Hur framställer vi oss som kommun där vi verkar för jämställdhet, HBTQi, hur vi frontar miljö- och klimatfrågor och så vidare. Vi har dessvärre ett renommé där som inte är så bra, säger han.

Rebecca Roxvret (V) efterlyste möjligheter till meningsfull fritid genom kultur och idrott. Vilket ledde moderator Lina Handberg, MVT, vidare till den kanske hetaste frågan, ishallarna.

– Vi har tagit ett beslut i kommunstyrelsen. Ishallarna är klara och kommer att byggas vid riksväg 50, det är ett bra projekt för Motala, sa Mark Henriksson (M) och tillade att S besked om att riva upp beslutet, om de vinner valet, är beklagligt.

– Ja, det har vi ju sagt och vi står vid vårt ord. Detta med stadsutveckling, Kanalstaden, vi är inte emot tanken. Men att riva en fungerande ishall, det är kapitalförstöring, svarar Elias Georges (S).

Henriksson kommenterade att S förslag inte har några, som han kallar det, uppsidor.

– Vi gör en bra investering nu och det man inte får glömma bort att vi skapar en helt ny anläggning, säger han.

Persdotter bröt in:

– Detta är anledningen till att vi pratar om bredare samarbeten. Vi bygger, vi river upp, vi fattar beslut, vi backar. Är det bra, är det så man utvecklar en kommun?

MP och SD vill inte ha ishallar vid väg 50 medan V, L och KD står bakom beslutet. Och så ställdes frågan som i alla fall kunde ena.

– Hur många av er kan garantera att det kommer bli ett ishallsbygge någonstans under nästa mandatperiod om ni får styra? undrade Handberg och samtliga politiker räckte upp handen.

Frida Boklund, Företagarna, kommenterade att idrottshallar alltid dyker upp i lokala debatter.

– Jag tror att det egentligen handlar om lättförtjänta röster.

Debatten fortsatte med frågor kring landsbygdskolor och även privata aktörer i välfärden. Avslutningsvis fick de frågan vilka de vill samverka med efter valet.

– Vi kan samverka både högerut och vänsterut, säger Persdotter.

– Vi vill fortsätta som vi gör idag men i majoritet, säger Sara Ankarberg (L).

– Vi talar med alla partier men vi kommer inte samverka med SD, säger Georges. 

– Vi går till val på samverkan med Alliansen, i det framgångsrika samarbetet som vi haft, säger Henriksson.

Flera partier säger att de inte vill regera ihop med SD men om Marcus Lejonqvist (SD) får välja blir det M, KD och även L. Erik Forslund (KD) vidhåller ett samarbetet i Alliansen medan Roxvret tror att väljarna vill rösta på det parti som "driver den politik de har uttryckt". Och Hallén uttryckte att samarbetet med S är bra, och även V, men är öppen för den bredare mitten, men utan SD.

Hela debatten finns att se på MVT.se och Corren.se

Karta: Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!