Huvudet ägs av Motala hembygdsförening. Här ska man vid ett möte i nästa vecka avgöra om huvudet ska behållas eller överlåtas till Motala kommun, som i fortsättningen ska ansvara för en övergripande museiorganisation.
Motala kommun ville å sin sida först avgöra om huvudet är äkta. Det har nu fastställts av expertis vid Världskulturmuseet i Göteborg. Huvudet härstammar verkligen, som det alltid har sagts, från Shuarnationen, en ursprungsbefolkning i Ecuador i Sydamerika. Här krymptes huvuden av döda människor för att bäras i rituella sammanhang. Det var en ära att både bära och själv bli ett sådant huvud.
I Motala hamnade det under 1930-talet sedan det smugglats ut från Ecuador av en svensk anställd vid Ericsson i Sydamerika.
I samband med undersökningen av äktheten konstaterades att tiden gått hårt åt huvudet. Därför kommer det närmast att genomgå konservering.
På Motala kommuns kulturförvaltning har man ännu inte bestämt sig för om man vill ta emot huvudet och sedan visa upp det på nytt.
– Det här är också en etisk fråga, det handlar trots allt om en mänsklig kvarleva, säger kulturstrateg Eva Modén.
En förfrågan har även skickats till Ecuador, om man där vill ha tillbaka skallen. Svaret har – tills vidare – blivit nej tack. Landet anser sig för tillfället ha viktigare problem att lösa än att bekymra sig om förkrympta huvuden i förskingringen.
henrik.gedda@ostgotamedia.se