I en diskussionstråd på Facebook lyfter Kjell Fransson (L) att bygget av två ishallar i Varamon, med en prislapp på 295 miljoner, skulle kunna betalas genom en bolagisering av Platen. Båda frågorna är brännheta politiskt och det råder delade meningar mellan partierna.
Kommunen har inlett en utredning om en bolagisering av Platen. I de diskussionerna har det tidigare lyfts tankar om försäljningar.
– Det finns ett bokfört värde för tillgångarna i Platen och ett värde som vi får vid en försäljning. Då frigörs kapital som skulle kunna användas av Platen, kommunen eller både och. Så är min tanke, säger han.
Kan man finansiera hela ishallsbygget så?
– Det kan inte jag bedöma det beror på hur mycket man får och hur stor andel som man säljer. Det är omöjligt att säga i dagens läge.
Kjell Fransson presenterar ett förslag där man inte säljer enskilda fastigheter utan istället en del av bolaget. Om en extern aktör skulle köpa 40 procent av Platen har kommunen kvar besluträtten över verksamheten, men får in pengar som kan användas till annat.
– Den varianten borde oppositionen också kunna tänka sig. Man får loss pengar, men har kvar rådigheten, säger han.
Att få loss pengar genom en bolagisering kan dock ta tid påpekar Kjell Fransson. Han tänker därför att man inledningsvis får låna till byggnationen, men att lånen sedan kan betalas av.
Enligt Kjell Fransson är de överens inom L att bolagisera Platen. Sara Ankarberg, partiets gruppledare, bekräftar att diskussionen finns och att de även med de styrande i Samverkan fört samtal om hur kommunens många investeringsprojekt ska kunna finansieras. Men, hon är tydlig med att det inte finns beslut eller strategier på hur det skulle se ut.
– Kommunen har många fastigheter som behöver underhållas och i vissa fall ersättas av nya. Där måste vi titta på hur det kan finansieras. Där har det kommit upp att Platen sitter på tillgångar, men det har inte diskuterats att man skulle titta på något specifikt projekt, säger hon och tillägger att planen i dagsläget är att finansiera ishallarna genom lån.
Kommunalråd Mark Henriksson (M) beskriver kopplingen mellan frågorna som märklig. Han förklarar att de tänker att ishallarna betalas via lån och han påpekar att utredningen av Platen bara precis inletts.
– Man får väl se hur det blir, men vi tänker att man kommer säkert att avyttra några fastigheter och det kommer att hjälpa till med kommunens samlade låneutrymme. Men det är inte fråga om specifikt kring ishallarna, säger han och förklarar att kommunens lån ses i en helhet och inte utifrån specifika objekt.
Kjell Franssons exempel om att ta in en extern aktör som delägare i Platen vill han inte kommentera.
– Det får stå för honom, säger han.
Oppositionsråd Elias Georges (S) reagerar dock starkt. S är helt emot en bolagisering och oavsett upplägg vill de inte se en finansiering av några investeringar genom att nyttja intäkter från Platen.
– Det är hyresgästernas pengar. Och vad finns det för garantier om man tar in en extern aktör? Man köper inte aktier av välgörenhet. Den aktören vill ju ha avkastning, säger han.
Ni säger helt nej?
– Ja, för dagen är dörren helt stängd, säger han och lyfter att deras beräkningar är att ett bygge på befintlig plats skulle bli billigare.
På måndag ska fullmäktige beslut om detaljplanen för ishallsområdet vid riksväg 50, vilket är nödvändigt för att komma vidare med ett bygge där.