Avsiktsförklaringen vid årsskiftet innebar att kommunen köpte en tidig utredning om förutsättningarna för små modulära reaktorer (SMR) i kommunen av Kärnfull Next. I slutet av februari ska den vara klar och företaget säger att de inte har hittat några direkta hinder för kärnkraft i Motala. Nu tar de nästa steg.
– Vi på Kärnfull Next har bestämt oss för att gå vidare och göra en förstudie inom kommunen, säger John Eliasson, affärsutvecklingschef på företaget.
Någon plats i Motala är inte aktuell än.
– Vi kommer att utvärdera olika platser efter våra kriterier när vi har hittat fastighetsägare som vill arbeta tillsammans med oss.
Vad är det som ni behöver?
– Vi behöver någorlunda närhet till större vattendrag. Vi behöver kunna bygga stamnät och vägar – vanlig infrastruktur för energiproduktion. Sedan kommer geologiska utvärderingar att göras. De flesta delarna går att åtgärda med större investeringar, men då är frågan om det är ekonomiskt gångbart att göra så.
Väger förekomsten av uran i marken runt Motala in?
– Nej, det väger inte in i det här skedet, även om vi såklart gillar uran för att det innehåller mycket energi.
Reaktorerna som Kärnfull Next arbetar med ger 170–300 megawatt elektrisk effekt (MWe), vilket kan jämföras med Ringhals reaktorer som ger ungefär 1 200 MWe.
– Vi planerar aldrig för mindre än två reaktorer. Det är minimum omkring 600–700 MWe per etablering.
Hur mycket yta rör det sig om?
– För 600–700 MWe så behöver vi ungefär 12–15 hektar när anläggningen står klar, beroende på bland annat geologi och andra förutsättningar på fastigheten.
Hur nära vatten skulle ni behöva vara?
– Det beror på hur man ska kyla reaktorerna. Antingen använder man kyltorn eller också kyler man som vi gör i Sverige idag och skickar vatten in och sedan ut. Men inom någon kilometer skulle jag väl säga att vi vill vara.
Kyltorn är det alternativ som John Eliasson i första hand ser framför sig i Motala.
– Det innebär att man behöver väsentligt mindre vattenkonsumtion och att vattnet förångas istället för att skickas tillbaka i vattentäkten.
John Eliasson säger att Motala är en av "en handfull" orter som Kärnfull Next arbetar i idag, men vill ännu inte avslöja någon annan mer än Valdemarsvik.
Kärnfull Next räknar med att avsluta förstudien till hösten 2025.
Hur långt in i framtiden ser ni en färdig anläggning i Motala om allt går som ni vill?
– Med de förutsättningarna som vi har i Sverige så skulle elproduktion från den första reaktorn kunna ligga ungefär tio år bort.