Sjöbo-Knäppan ligger som en grönskade oas, bara en kort bilfärd eller cykeltur från centrum och nära bostadsområdet Ekenäs. Här finns promenadstråk för korta, spontana besök eller för längre vandringar med mer att upptäcka. Platsen erbjuder även en grill- och badplats intill sjön Boren.
– Man får en tätortsnära naturupplevelse här, säger kommunekolog Fia Sundin.
Förutom ädellövskog och ekhagar finns både en sumpskog och ett kalkkärr. Enligt kommunekologen finns det få kalkkärr kvar i Sverige, det är i dag en hotad naturtyp.
Fia Sundin berättar att kärret i Sjöbo-Knäppan skötts och restaurerats varsamt under många år. Området kännetecknas för att vara näringsfattigt, fuktigt och kalkrikt och tack vare att gräset slås med lie under sensommaren, så att näringen försvinner, kan inte enskilda arter breda ut sig. Istället får många olika arter plats i kärret.
– Det är extremt artrikt här med över 300 noterade arter i kärret, säger Fia Sundin och blickar ut över området.
På våren blommar majvivan, med sina rosa små blommor och gul pistill.
Under juni och juli är det orkidéernas tid. Här lever även den köttätande tätörten som har sina insektsfångande, klibbiga bladrosetter tätt intill marken.
Fia Sundin berättar också om Motalabon Monika Sunhede, som arbetar på länsstyrelsen, som har ett stort intresse för spindlar. Det har lett till att hon kunnat dokumentera över 180 arter i området.
I Sjöbo-Knäppan kan den som vill utforska markerna via byggda spänger. Nyligen kompletterades den gamla med ytterligare en som går genom sumpskogen och kopplar samman kalkkärret med torpvägen i söder.
– Man vill hellre kunna gå en rundslinga än fram och tillbaka, säger Fia Sundin.
Den nya spången är byggd av obehandlad kärnfuru, som ska hålla länge, och transportsträckan har kunnat anläggas tack vare statliga medel genom ett så kallat LONA-projekt.
Fia Sundin berättar också att Motala kommun i samband med byggnationen fick synpunkter från en Motalabo om att man borde bygga en bänk längs spången. Önskemålet hörsammades och sittplatsen finns nu på plats i sumpskogen för besökare som vill vila benen en stund.
Redan på 1800-talet var Sjöbo-Knäppan ett populärt tillhåll, inte minst för Motala verkstads arbetare under lediga söndagar. De ska då ha haft picknick vid "Gröna plan" (vid grillplatsen) där de underhölls av verkstadens mässingsorkester.
Enligt Fia Sundin har området årligen många besökare och de som kommer för första gången brukar säga att de önskar att de hade upptäckt platsen tidigare, enligt Sundin.
Hon säger också att Motala kommun satsat mycket på rekreation i området. Man har även tillgänglighetsanpassat vägen från slaggbron och Ekenäs fram till Gröna plan så att besökare med rullstolar eller barnvagnar ska kunna ta sig fram lättare.
Längs promenadstråken kan man upptäcka ett flertal träd som ligger på marken, både sådana som fallit av sig själva men även träd som fällts. Att inte rensa bort alla har ett syfte, förklarar Fia Sundin.
– De gynnar hotade arter av insekter, svampar, mossor och fåglar, säger hon och pekar mot ett gammalt ihåligt träd där till exempel hackspetten kan hitta sin föda och även göra ett bohål.
Fotnot: Det finns 21 naturreservat i Motala kommun varav tre förvaltas av kommunen. Vill du veta mer eller läsa om grill- och badplatser samt få tips på fler aktiviteter, se: www.naturkartan.se