Utbredd magsjuka på Motalaföretag – vattnet förorenat

Magsjuka spred sig till ett antal anställda vid Motala Företagspark. Anledningen var föroreningar i dricksvattnet.

Ett större antal anställda vid Svensk Plaståtervinning i Motala insjuknade i förra veckan i magsjuka. Prover har visat att vattnet i fastigheten innehållit för höga halter av tre olika bakterier.

Ett större antal anställda vid Svensk Plaståtervinning i Motala insjuknade i förra veckan i magsjuka. Prover har visat att vattnet i fastigheten innehållit för höga halter av tre olika bakterier.

Foto: Identx kommunikation

Motala2022-09-07 16:10

– Halterna är för höga när det gäller koliforma bakterier, E coli och clostridium, berättar Susann Palm, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Motala kommun.

Efter att ett antal personer blivit magsjuka under förra veckan slog fastighetsägaren Svensk Plaståtervinning larm via sin förvaltare Riksbyggen. Björn Theel vid Riksbyggen stod som avsändare på ett mejl som skickades ut till berörda företag i fastigheten.

När vi ställer frågor blir han dock väldigt fåordig.

– Vi vet ingenting egentligen på något sätt så jag får säga inga kommentarer kring det här.

Sen lägger han på luren.

Susann Palm berättar dock mer om ärendet.

– Vi var på plats i måndags förmiddag för att ta prover och förhandsbeskedet vi fått på två av proverna visar att vattnet är förorenat.

Är det höga halter?

– När det är dricksvatten för allmänheten, som det här handlar om, är kraven ganska höga och i förhållande till satta gränsnivåer är värdena höga.

Kan man säga var det kommer ifrån?

 – Det är något som fastighetsägaren får ta reda på nu. 

Vad är er rekommendation nu?

– Man ska inte använda vattnet för att dricka och om det ska användas för matlagning ska det först kokas.

I den aktuella fastigheten finns restaurang Borö. De har öppet som vanligt, med vissa åtgärder. Restaurangen drivs av bland andra Johan Martinsson.

– Vi har fått börja koka allt vatten innan vi använder det. Vi lagar dessutom mat till några förskolor i kommunen och fick bland annat dra bort grönsaker som sköljts i vatten när det här uppdagades. Men vi har inte hört att något spridit sig dit och det känns väldigt skönt.

Susann Palm berättar vad som är nästa steg i ärendet:

– Nu är det fastighetsägarens ansvar att ta reda på vad som orsakar problemen och sen ta prover tills man ser att det är okej igen. 

Karin Pettersson är operativt ansvarig vid Svensk Plaståtervinning, som i sin tur äger Motala Företagspark. Hon berättar att de började fatta misstankar i slutet av förra veckan.

– När flera personer började insjukna av samma orsak och vi hörde att det inte var någon spridning i andra delar av stan kände vi att något inte stod rätt till. 

Hur många insjuknade?

– Jag vill inte gå in på något antal, men så många att man reagerar och sjukskrivningarna har dessutom gjort att vi har störningar i vår verksamhet.

Var kan det ha kommit ifrån?

– Vi har dialog med vår förvaltare Riksbyggen men har ännu inte hört vad de kommit fram till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!