Skolorna upptagningsområden ses över igen

Minskad segregation och ökad måluppfyllelse är behoven. Bildningsnämnden har gett förvaltningschefen i uppdrag att se över upptagningsområdena för Motalas skolor.

Charlotte Widegren (M) och Helen Isacsson (S), bildningsnämnden, är inte överens om att bättre information om fria skolvalet är lösningen för att minska skolsegregationen.

Charlotte Widegren (M) och Helen Isacsson (S), bildningsnämnden, är inte överens om att bättre information om fria skolvalet är lösningen för att minska skolsegregationen.

Foto: Henrik Gedda / Jens Bollius

Motala2022-08-08 05:00

Motala har både skol- och bostadssegregation som påverkar eleverna på olika sätt. Det är en av grunderna i att nämnden vill se en ny plan för upptagningsområden.

– Det är ett problem och det är vårt ansvar som kommun att ta tag i det, säger Charlotte Widegren (M), ordförande i bildningsnämnden.

Helen Isacsson (S), andre vice ordförande, tycker det är bra att görs en översyn och säger att det behövs med jämna mellanrum.

– Vi gjorde det för några år sedan för Vätternskolan och Norra skolan, säger hon.

Vad det kommer att leda till är för tidigt att säga men Widegren tror inte på att göra uppdelningar som innebär att elever ska bussas, eller på andra sätt, tvångsflyttas till andra skolor.

– Jag tror på det fria skolvalet. Det finns olika alternativ på hur vi kan göra det på ett bra sätt och det kommer förvaltningen ta fram till oss politiker att besluta om.

Varken hon eller Isacsson tror på en lösning att stänga en skola, likt det som Linköpings kommun gjorde när de stängde skolan i Skäggetorp.

– Det har vi inte diskuterat, det är inte aktuellt, säger Isacsson.

Widegren anser att politiken måste ta sitt ansvar och göra något åt den segregation som råder.

– För att utbildningen ska vara likvärdig oavsett vilken skola man går på eller var man bor, säger hon.

Är den inte det?

– Nej, man vill ju att det ska vara så, säger hon och fortsätter med att hon ser det fria skolvalet som ett sätt, att föräldrar söker exempelvis den skola som har flest behöriga lärare.

– Att det skulle vara en bra parameter att söka till just den skolan.

Hon menar också att det måste informeras bättre att föräldrar och barn kan välja vilken skola de önskar, att det inte bara är den närmaste som gäller.

Isacsson tror dock inte att det fria skolvalet är lösningen på skolsegregation, även om det informeras mer.

– Jag tror inte att det hjälper. Det finns alltid föräldrar som inte nås, som har svårt att förstå och som aldrig gör valet. Jag tycker att närhetsprincipen är viktig, i alla fall för de små barnen, säger hon.

Att det råder olikheter när det gäller elevernas måluppfyllelse och andelen behöriga lärare mellan skolorna är klart. Om nya upptagningsområdet kommer göra skillnad på det säger Isacsson är svårt att svara på.

– Vi får se vad utredningen ger först, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!