Ordet hemester var på mångas läppar förra året. I och med coronapandemin valde allt fler att semestra hemma i Sverige, något som syntes på båtförsäljningen. Mängder med människor upptäckte båtlivet och under juni, juli och augusti omsatte Motala båtvarv över 30 miljoner kronor, vilket motsvarar vad man omsätter på årsbasis ett normalt år.
– Pandemin har fått fler att upptäcka båtlivet. Sedan är båtlivet något bland det bästa man kan göra under coronaviruset. Man kan hålla sig inom familjen och inte träffa andra, exempelvis lägga till vid någon ö där det inte finns några andra, säger Janne William, vd på Motala båtvarv.
Det var på den stora båtmässan på Älvsjömässan i södra Stockholm i mars förra året som coronapandemin slog till på riktigt för Janne William. Han var på plats på mässan och vd:n beskriver hur folk hela tiden pratade om viruset och att det gick rykten om att folk hade smittats. På kvällarna diskuterade arrangörerna om de skulle ställa in eller inte, till slut gick det inte.
– För vår del började pandemin med att Stockholmsmässan fick stängas halvvägs och då hörde man att det fanns covid-19 fall på mässgolvet.
Efter båtmässan blev det totalt stiltje. Under ett par månaders tid sålde man inga båtar, något som man senare hämtade upp under sommaren 2020. Men när folk insåg att man inte kunde resa någonstans då tog försäljningen fart och det har sedan hållit i sig. Även under 2021 har det varit ett rejält tryck på båtförsäljningen.
– Hela mars och april var det helt dött. Därefter sålde vi som attan. I juni, juli och augusti omsatte vi runt 33 miljoner. Men då hade vi en del att hämta upp också. Till slut landade vi på knappt 41 miljoner i årsomsättning, vilket är rekord för oss och i år är trycket ännu högre.
En effekt av pandemin och den ökade omsättningen är att företaget har anställt två personer och att man planerar för att anställa ytterligare.
– Vi har haft någon pension men vi har nyanställt med 1,5 tjänst och ska utöka ytterligare med en butikssäljare.
Om du ska sia, vad tror du om framtiden, kommer det här höga trycket att bestå?
– Den här extremt höga nivån kommer det nog inte vara utan det kommer nog bli en utplaning. Men jag tror inte att det kommer bli en whiplasheffekt och att det finns ett överutbud inom ett år heller.