Upp till fem års kö för en tandläkarkontroll

Folktandvården i västra länsdelen har köer, men läget varierar på olika kliniker. I Vadstena är väntetiden upp till fem år för att bli kallad till en hälsokontroll.

Folktandvården i Vadstena, Borensberg och Motala har köer och man försöker prioritera patienter i rätt ordning.

Folktandvården i Vadstena, Borensberg och Motala har köer och man försöker prioritera patienter i rätt ordning.

Foto: Privat/Rita Furbring

Motala2021-11-11 06:00

Enligt Jan-Erik Björling, klinikchef i Vadstena, har Folktandvården ett avtal med Hälso- och sjukvårdsnämnden inom Region Östergötland. Det innebär att det ska finnas en hög tillgänglighet. När klinikerna inte kan hantera den gäller en prioriteringsordning i tio steg. Prio ett är barn med akuta besvär. Därefter kommer vuxna med akuta besvär. I botten hamnar tandvård för barn och unga som inte är odontologiskt motiverade, alltså mer estetisk tandvård, förklarar Björling. Långt ner hamnar också tandvård för vuxna utan särskilda behov.

– Vi klarar akuttandvården och de här särskilda grupperna. Men när vi kommer till vuxna som saknar särskilda behov, klarar vi inte av att kalla dem inom den tid som vi bedömt tidigare och som skulle vara lämpligt, säger han.

Vad innebär det i praktiken?

– En del av de patienter som vi undersökte 2016 och som vi hade tänkt kalla 2018, dem har vi inte kallat ännu för en vanlig hälsokontroll. 

Hur många rör det sig om?

– Den grupp som stått längst hos oss är 250 personer.

undefined
Jan-Erik Björling, klinikchef på Folktandvården i Vadstena.

Jan-Erik Björling säger att verksamheten försöker prioritera och jobba på ett sätt där personalen utnyttjas på rätt sätt.

– Men det räcker inte fullt ut och vi skulle behöva mer personal en kortare period för att komma i kapp. 

I dagsläget jobbar tre tandläkare, två hygienister och fyra tandsköterskor i Vadstena, varav en tandläkare ska sluta och ersättas av en ny.

Om ytterligare personal krävs på längre sikt är svårt att svara på tycker Björling.

– Det har bland annat att göra med hur privattandvården utvecklas. 

Samtidigt säger han att han noterat en ökning av akutpatienter som kommer till Vadstena från andra delar i länet, på grund av ett utökat samarbete klinikerna emellan.

Även Folktandvården i Motala har köer och de ska ha ökat på grund av att verksamheten tvingades hålla stängt i flera månader i fjol, under pandemin. Att kunna prioritera patienter som är i störst behov av vård är den största utmaningen, enligt klinikchef Fereshta Jamshedi. 

– Respektive tandläkare gör sin bedömning, men att verkligen kunna jobba utifrån det behov som finns är något som vi tittar på hela tiden och som är viktigt för oss, säger hon.

Exakt hur långa väntetiderna är just nu kan hon inte säga.

– Det finns köer men jag kan inte ge ett tidsspann, det är inte så vi ska jobba utan vi ska se behandlingsbehovet.

undefined
Fereshta Jamshedi är klinikchef på Folktandvården i Motala.

Inom tre månader är Folktandvården skyldig att ta emot en helt ny patient för en första bedömning. Listade patienter som bara vill ha en hälsoundersökning ska också kunna bemötas utan längre väntan i Motala.

– Ringer en av klinikens patienter och vill komma på en undersökning då får den personen en tid, men vi kallar inte från en revisionskö som tidigare.

 När det gäller akut vård har alla samma möjligheter, säger Jamshedi.

– Vi har akuta tider varje dag på Motalakliniken. Sedan har vi ett samarbete med våra andra kliniker i väst. Är det fullt i Motala då har vi möjligheter att erbjuda tider i Borensberg, Vadstena, Mjölby eller Ödeshög. Vi bedömer att man absolut måste ta in patienten. Är det fullt nekar vi ändå ingen med akuta besvär.

Hur ser bemanningen ut i Motala?

– För tillfället är det bra bemannat med erfarna tandläkare så vi kan driva verksamheten framåt. Sedan finns det ett behov av tandläkare generellt. Vi söker också tandläkare, men det är inte så att verksamheten inte skulle klara sig om vi inte anställde någon.

Enligt klinikchefen berörs inte verksamheten som rör barn och unga, upp till 23 år, av trycket.

– De kallas alltid enligt plan och får den vård de behöver. Där har vi inga köer.

I Borensberg finns ett två års eftersläp för hälsokontroller, men enligt klinikchef Jenny Kempe nekas ingen en undersökning om de ringer.

– Vi har problem om de behöver träffa en tandläkare. Det är vår största utmaning.

undefined
Jenny Kempe, klinikchef vid Folktandvården i Borensberg.

Fram till i dag upplever hon att kliniken kunnat jobba undan tidigare köer ganska bra tack vare att det funnits en tandläkare på plats under det senaste, dryga året. Men nu ska den personen sluta.

– Som det ser ut i dagsläget kommer vi inte att ha någon tandläkare här på heltid från sista januari.

Målsättningen är att försöka rekrytera en ny tandläkare, men det är ett svårt uppdrag. Under tiden, framhåller hon, kommer patienter som söker akut att kunna få hjälp tack vare samarbetet med andra kliniker.

I Borensberg arbetar också tre tandhygienister samt fyra tandsköterskor.

Folktandvården

Folktandvården har cirka 600 medarbetare, finns på ett 20-tal orter i länet på ett 40-tal kliniker. 

Allmäntandvård erbjuds på cirka 30 kliniker.

Folktandvården har tre centrum för specialisttandvård – i Linköping, Norrköping och Motala. 

Inom Folktandvårdens uppdrag ligger även forskning och utveckling, det bedrivs inom såväl allmäntandvård som specialisttandvård. Folktandvården har också ett folkhälsopolitiskt uppdrag samt ett befolkningsansvar för alla barn och unga i länet.

Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!