Ny coronakampanj riktas till unga vuxna

Smittspridningen ökar i Motala. Nu planerar kommunen en riktad informationskampanj till unga vuxna.

Ida Niemi och Ida Sattler på Platengymnasiet tror att videon kan vara en ögonöppnare för många. Samira Hassan tycker alla behöver påminnas om pandemin.

Ida Niemi och Ida Sattler på Platengymnasiet tror att videon kan vara en ögonöppnare för många. Samira Hassan tycker alla behöver påminnas om pandemin.

Foto: Privat, MVT arkiv

Motala2020-11-19 20:00

Kommunen flaggar för att smittspridningen nu ökar i Motala kommun. Trots strängare restriktioner regionalt och nationellt oroas man över att unga vuxna i åldern 18-30 år inte tillräckligt hörsammat uppmaningarna om att hålla avstånd.

– Därför går vi nu ut med en riktad kommunikationskampanj som vänder sig till unga vuxna. Vi håller på att ta fram ett tydligt och spetsigt budskap, säger biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti.

I Motala har man nu börjat märka av en snabbt ökad smittspridning. Kommunikationschef Sofia Löf berättar att initiativet kommer från regionen och länsstyrelsen som just nu genomför en kampanj riktad mot just unga vuxna.

– Vi står bakom den kampanjen, men kommundirektören och politikerna ansåg att vi också borde göra någonting lokalt. Vi menar att på grund av den ökade klustersmittan i den här grupper behövs något riktat särskilt till dem, säger hon och tillägger:

– Därför använder vi fem Motalaungdomar i våra filmer.

Kampanjen består av ett antal filmer som kommer att gå ut under fredagen på olika sociala medier. Budskapet är att "dina val påverkar fler än dig själv".

– Vi tror att den ökade smittspridningen i den här grupper kan bero på att man tänker att "det där drabbar inte mig". Man har kanske svårt att se kopplingen mellan att de går på en fest, sedan träffar man någon som träffar någon och sedan kommer smittan till exempelvis ett äldreboende, säger Sofia Löf.

Ida Niemi och Ida Sattler är elevskyddsombud på Platengymnasiet tror att hur mycket hänsyn man tar till restriktionerna är olika från person till person, oavsett ålder.

– Det är klart att man tar till sig och lyssnar på föräldrar och lärare och håller avstånd. Men man kan råka glömma bort det för att man inte är van vid det, säger Ida Sattler, som går tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet.

Båda vittnar om att det oftast är lättare att hålla avstånd på fritiden än i skolan.

– Jag tror att det kan vara abstrakt för många då vi inte haft ett riktigt utbrott på Platengymnasiet och därför inte kan relatera till det, fortsätter Ida Niemi, som går tredje året på naturvetenskapsprogrammet.

Behövs det en video för smittan ska minska?

– Jag tycker det är bra oavsett om folk behöver den eller inte. Det är alltid bra att påminna, för när det har pågått så länge så är det lätt att börja glömma. Precis innan andra vågen kom så tror jag många hade glömt bort att det är corona, säger Ida Niemi och fortsätter:

– Vi vet ju om att mycket av smittspridningen är bland unga, samtidigt tror jag också att man skulle kunna göra en kampanjfilm mot äldre med för jag tror det är många äldre som inte tänker på att de exempelvis inte ska trängas i mataffärer.

Ida och Ida vill helst se att unga i gymnasieålder verkligen tänker till när det gäller restriktionerna.

– Vi vill inte att det ska bli fulldistans igen. Vi skulle kunna ta vad som helst förutom att vara hemma hela tiden, säger Ida Niemi.

Samira Hassan, som även är med i kampanjfilmen, håller med om att unga vuxna kan behöva påminnas.

– Jag tror det är bra att sprida ett sånt meddelande i sociala medier som unga använder. Den påminner om att man ska hålla avstånd, vi har nog blivit lite för vana på något sätt, säger hon och fortsätter:

– Unga klarar sig oftast bättre, men det är de äldre som inte klarar sig lika bra som kan smittas på grund av oss.

Smittspridning bland unga

Region Östergötland ser ökad smittspridning bland gruppen unga vuxna. Därför går regionen och länsstyrelsen ihop och riktar en kampanj mot målgruppen 18-30 år. Målet är att få ut budskapet att ens val påverkar fler än en själv under en pandemi.

I våras hade man en särskild insats gällande den här gruppen när man övergick till distansundervisning för gymnasier och universitet för att förhindra smittspridningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!