Ung rånare utvisas – efter halva livet i Sverige

Han har bott i Sverige sedan lågstadieåldern. Tuffare lagstiftning gör att Motalabon nu dömts till utvisning för flera rån som han ska ha begått som 17-åring.
"Han skulle inte klara sig om han tvingades dit", skriver hans advokat till Högsta domstolen.

Den 18-årige Motalabon har överklagat sin dom till Högsta domstolen. Han vill frikännas från brott och få beslutet om utvisning hävd.

Den 18-årige Motalabon har överklagat sin dom till Högsta domstolen. Han vill frikännas från brott och få beslutet om utvisning hävd.

Foto: TT/Polisen

Motala2024-10-21 20:29

Bakom domen ligger skärpta regler där förbudet mot att utvisa personer som kommit till Sverige som barn har slopats. Sedan den 1 augusti 2022 finns inga förbud mot att utvisa en utländsk medborgare ens om personen är född här.

Den unge Motalabon dömdes nyligen till ett års sluten ungdomsvård för grova brott som begicks när han var 17 år gammal. Tillsammans med andra ungdomar ska han ha rånat två unga män under skrämmande former, bland annat fick den ene ett pistolliknande föremål intryckt i munnen. Vid ett annat tillfälle rånades en man på ytterkläder och mobiltelefon. Han ska även ha salufört fyrverkeripjäser utan tillstånd.

undefined
Ett rånoffer blev av med bankkort och kod. Övervakningsfilm vid olika uttagsautomater i Motala fångade 18-åringen hämtade ut en del av pengarna.

Linköpings tingsrätt och Göta hovrätt var överens om straffet och slog fast att en myndig person hade dömts till fängelse i fyra och ett halvt år. Däremot var domstolarna inte överens om huruvida mannen, som nu fyllt 18, skulle utvisas eller inte.

Mannen är utländsk medborgare med permanent uppehållstillstånd och har bott med en av sina föräldrar i Sverige sedan lågstadieåldern. Han har själv berättat att han sedan flera år tillbaka inte har någon kontakt med den andra föräldern i hemlandet.

Tingsrätten sade nej till utvisning:

"Tingsrätten finner att (mannens) etablering och anknytning till Sverige är sådan att yrkandet om utvisning ska ogillas".

Göta hovrätt höll inte med – och ändrade domen till utvisning med tio års återreseförbud. Åklagaren hade begärt livstidsutvisning, men hovrätten ansåg att Motalabon ändå har viss anknytning till Sverige och att utvisningen skulle "medföra ett beaktansvärt men för honom".

Hovrätten var dock inte enig. En av rättens ledamöter var emot utvisning och pekade på mannens ålder och en svag koppling till utvisningslandet men blev nedröstad.

undefined
Högsta domstolen har ännu inte fattat beslut i Motalabons fall. Varje år inkommer cirka 6 000 överklaganden till Högsta domstolen, varav endast drygt 100 får prövningstillstånd.

Nu har 18-åringen överklagat till Högsta domstolen. Genom sin advokat hävdar han dels att det saknas tillräckliga bevis för att han begått brotten, dels att bedömningen om utvisning är fel. Advokaten tar upp flera punkter, bland annat "en oerhört svag koppling" till hemlandet eftersom mannen inte varit i kontakt med sin andra förälder på flera år och saknar annan familj där. Han "skulle inte klara sig om han tvingades dit", står det i överklagandet. 

Vidare pekar advokaten på att 18-åringen behärskar det svenska språket, har fast boende och sysselsättning i form av studier. "Han är därmed inte svagt etablerad i landet och har vidare inte blivit dömd för något allvarligare brott", uppger försvararen och poängterar att hennes klient var 17 år vid brottstillfällena.

"Min huvudmans mående har självklart påverkats negativt av beslutet om utvisning", skriver advokaten Alexandra Alouch i ett mejl till MVT.

Åklagaren i målet, Josefin Ahlmén, är nöjd med hovrättens dom:

– Min uppfattning var att hans anknytning inte var så stark i Sverige att det fanns hinder för att han skulle utvisas. Den bedömningen delar hovrätten.

Hon fortsätter:

– De tyckte att straffvärdet var väldigt högt och även att brottens karaktär gjorde att det fanns skäl för utvisning. Hovrätten tyckte inte att anknytningen förändrade bedömningen att han skulle utvisas.

Han var 17 år vid brottstillfällena, spelar åldern någon roll?

– I hovrätten har man beaktat att han har fyllt 18 år nu. I tingsrätten fördes resonemang om att han hade en förälder kvar i hemlandet men som han hade dålig kontakt med. Har man fyllt 18 år så har man ingen vårdnadshavare, då är man inte lika beroende av att ha en förälder kvar i hemlandet, säger Josefin Ahlmén.

undefined
18-åringen blev misstänkt för ny brottslighet i somras. Enligt åtalet deltog han i ett rån mot en man i Motala stadspark.

18-åringen sitter för närvarande häktad för ny brottslighet. I somras blev han misstänkt för att ha rånat en man i Motala stadspark, någonting som han förnekar. Rättegången har nyligen hållits. Åklagaren i det målet har yrkat på utvisning i tio år.

– Döms han även för det rånet visar det ju på någon form av lagtrots, att man fortsätter att begå upprepade rån och liknande gärningar. Så det kan ju vägas in i bedömningen, säger Josefin Ahlmén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!