Kommunen har nu gjort en exploateringskalkyl utifrån de fem detaljplanerna för det danska upplevelseföretaget Lalandias etablering. Den här typen av kalkyler görs för att bedöma om exploateringsprojekt är ekonomiskt försvarbara.
Den nya budgeten visar på intäkter på 71 miljoner för försäljning av mark (61 miljoner) och de övernattningsstugor som finns inom områdena Folket Park och kvarteret Fjällskivlingen (10 miljoner).
Dock blir kommunens kostnader högre. De uppskattas hamna på 77,3 miljoner och orsakar således ett budgetunderskott på 6,3 miljoner.
Avvikelserna kopplas till arbetet med detaljplanerna och justeringar som skett efter hand. Som omdragning av Varamovägen vid Folkets park-området, nya parkeringsplatser samt även nya gång- och cykelstråk.
Samtidigt har kommunen medvetet lagt på tio procent på kostnaderna för infrastrukturen och hantering av dagvatten. Beloppet – 2,8 miljoner – finns nu samlat i en särskild post för oförutsedda kostnader.
Kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M) och övriga ledamöter i en enig kommunstyrelse menar att kalkylen är ett "värsta-scenario" budgetmässigt. Och att resultatet samtidigt ska vägas mot andra nyttoeffekter.
– Enbart Lalandia väntas sysselsätta cirka 350 årsarbetare. Det bör innebära minst 30 miljoner i nya skatteintäkter till kommunen. Sedan har vi synergieffekterna. Etableringen innebär ett större inflöde av besökare som förhoppningsvis även besöker andra ställen i kommunen, kommenterar Kåre Friberg.
Omläggningen av trafiken och parkeringsplatser kostar totalt 28,5 miljoner. Frågan har då och då poppat upp i debatten varför kommunen ska belastas med utgifter som tillkommer i och med Lalandias etablering.
Svaret blir att fördelningen mellan kommunen och Lalandia inte är fullt spikad. Men kommunens huvudmotiv är att det, oavsett Lalandia-projektet, behöver göras investeringar i Varamon. Som exempel har nämnts en mer trafiksäker korsning vid McDonald's. Ett område som dock ligger utanför aktuella detaljplaneområden.
– Det finns trafikproblem redan idag. Situationen för cyklister behöver förbättras. Och parkeringssituationen sommartid är välbekant, säger kommunstyrelsens S-ledamot Lena Westerlund.
En budgetpost visar nu en reservation på 2,5 miljoner till fler P-platser vid Rödbäcken.
Som nämnts inledningsvis kan Motala kommun även göra en separat försäljning av de stugor som inom de aktuella markområdena. Den uppskattade intäkten på tio miljoner utgår främst från stugorna vid Folkets park.
– Det är möjligt att vi först kan hyra ut dem till dem som kommer att jobba med byggandet av Lalandia. Men avsikten är att sälja dem på öppna marknaden, säger Kåre Friberg.
Som vi tidigare berättat har projektets samtliga fem detaljplaner överklagats till Mark- och miljödomstolen. Någon ny information, mer än att besvären inkommit, har inte kommit från domstolen. Motala kommun har tagit höjd för att ägna hela 2019 åt överklagandeprocesser.
Även beslutet att sälja marken till Lalandia via ett tillfälligt kommunalt lagerbolag har överklagats, i det fallet till Förvaltningsrätten. Kritikerna anser att Lalandia gynnas extra som enskilt företag då bolagsförsäljningen ger fler fördelar än vid en vanlig fastighetsaffär med kommunen.
Kommunstyrelsen menar i sitt yttrande att det inte skett något olagligt i samband med beslutet, och något annat kan heller inte prövas av domstolen.