Nu kokar det i personalen – "Lyssna på oss"

Schemaomläggning får undersköterskorna på Strömsborg att reagerar starkt. De känner sig överkörda och efterfrågar det utlovade medbestämmandet.

Annica Tillman, Susanne Litche, Åsa Pousette, Anna Bogren och Anna Karlsson, undersköterskor på Strömsborg, har samlat in namnlistor som protest mot kommunen beslut om schemaförändring.

Annica Tillman, Susanne Litche, Åsa Pousette, Anna Bogren och Anna Karlsson, undersköterskor på Strömsborg, har samlat in namnlistor som protest mot kommunen beslut om schemaförändring.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2021-11-15 06:02

Effektiviseringar och omställning. Det är vad socialnämnden, och förvaltningen, talar om när det gäller framtiden för äldreomsorgen. Men undersköterskorna på Strömsborg kallar det något annat.

– Det är besparingar, säger Susanne Litche.

Ett beslut om att alla ska jobba varannan helg mot dagens fem helger på tolv veckor får det att koka i personalgruppen.

– Det kom som en chock, säger Åsa Pousette.

Nu har de därför startat en namninsamling för att protestera.

De har tidigare jobbat varannan vilket skapade ett ”vi-och-dom” då vissa aldrig jobbade ihop trots att de hade hand om samma omsorgstagare. Men färre helger jobbar alla mer med alla och de får två lediga helger efter varandra.

– Det är moroten för oss, att vi har det passet, säger Anna Karlsson.

– Men det man säger till oss är att Strömsborg inte ska vara mer attraktivt än andra boenden för att vi inte jobbar varannan helg, säger Annica Tillberg. 

Helgtjänstgöring är en del. Resurstid en annan, överskottstiden som blir när personalresurserna fördelats utifrån de boendes behov. Den tiden får personalen täcka upp på annan avdelning, bland annat vid kortare frånvaro. De berättar att en persons sjukfrånvaro på en avdelning kan innebära att tre, fyra olika personer från andra avdelningar fyller upp vilket, menar de, gör det rörigt för omsorgstagarna.

– Om man är obokad två timmar är det så farligt? Att få ett par timmar att göra den där guldkanten för våra pensionärer? Nej, då ska man springa till annan avdelning, säger Susanne Litche.

De tror också att en förändring av nattmåttet, det vill säga antal arbetstimmar för nattpersonalen, kommer innebära senare kvällspass för dagpersonalen.

– Jag känner – hur ska jag orka 20 år till? säger Åsa Pousette.

– Finns inte en chans, säger Anna Brogren.

De tror att mycket handlar om att spara in på timvikarier men tycker att det blir på bekostnad av de fastanställdas mående.

– I Motala kommun har man ledorden öppen, stolt och nyskapande. Men man känner sig inte stolt över att jobba i den här kommunen, säger Åsa Pousette.

De andra håller med och någon tillägger att det känns mer bakåtsträvande än nyskapade.

Susanne Litche tar fram pappret med ”service- och värdighetsgaranti” för dem som bor på särskild boende. Hon läser att ”alla ska få leva ett värdigt liv och få uppleva välbefinnande och trygghet” och att det är den enskildes behov som styr hur insatser ska utföras.

– Det är inte jag som säger om Greta inte får duscha, det är bestämt uppifrån, säger hon. 

Vad de vill och önskar är i första hand att få lugn och ro och att få vara delaktiga.

– Jag känner att vi blir aldrig det. Vi har kämpat så mycket. Först privatiseringsdiskussionen, sen kom corona och nu detta. Det blir aldrig plant någon gång, säger Åsa Pousette.

– Lyssna på oss framför allt. Det pyr ju överallt, i hemtjänsten och på andra boenden också, det pratas ju bara scheman, säger Annica Tillberg.

Ingen av undersköterskorna tror att det kommer bli billigare att driva äldreomsorg med det förändringar som planeras.De tror snarare tvärtom att det blir fler OB-timmar och fler delade turer.

– I slutänden är det inte bara vi som drabbas utan pensionärerna, anhöriga och till slut hela Motala kommun, säger Annica Tillberg.

– Vi måste ju passa in i kostymen säger de. Men kanske är det dags att anpassa kostymen istället, säger Anna Karlsson.

Demografi och behov

Den totala ökningen av personer över 65 år mellan år 2017 och år 2036 är enligt prognosen 19,9 % vilket motsvarar 2 450 personer.

Personer från 80 år och uppåt ökar enligt prognosen med 40,2 %, vilket innebär en ökning från 2 569 personer till 4 294 personer. 

Cirka 190 nu anställda undersköterskor går i pension till 2030.

Statistiska beräkningar anger att kommunen behöver 674 nya undersköterskor till år 2030 om organisationen ser ut som det gör i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!