Egen bil och körkort är inte helt ovanligt i jobbannonser. Krav på egen båt läser man däremot inte ofta. Men så är fallet när Länsstyrelsen Östergötland söker en ny tillsynsperson för naturreservatet Motalabuktens öar.
– Vi har haft en tillsynsperson som vi varit väldigt nöjda med men som slutade med kort varsel och nu måste vi hitta en ny, säger John Ringström.
Jobbet sträcker sig egentligen från maj till oktober, så nu gäller det att hitta någon så snart som möjligt.
Främst är det öarna Fjuk och Sandön som tillsynen gäller. Jobbet i sig handlar om att städa toaletter, ta hand om lakvatten, tömma soptunnor, kontrollera att det bara eldas på anvisade platser och hålla öarna i allmän ordning. Samt att se till att de regler som finns för reservatet efterlevs och ge information till besökare vid behov.
Egen båt är ett krav?
– Ja, och helst en lite stadigare sådan för man ska ändå transportera lakvattnet till fastlandet. Vättern är ju lite opålitlig också, så man behöver ha båtvana och en båtmodell som är lite större.
Hur ofta tillsyn görs beror lite på när på säsongen det är. Enligt Ringström krävs minst två turer i veckan i juli och sammantaget blir det upp emot 30-tal besök under perioden.
Hur många besökare har ni på öarna?
– Det är lite svårt att säga, vi har ingen besöksräknare. Jag försöker åka ut själv ett par gånger om året och då brukar det vara mycket båtar. Man märker att det är många när man kommer för att tömma dassen.
De flesta tar sig ut med segel- eller motorbåt men även kanot och kajak är vanligt.
Hur är lönen för den som tar på sig uppdraget?
– Det är en ersättning på 55 000 kronor, säger Ringström som gärna sett att den var högre men att budgeten inte medger mer.
För att få jobbet krävs också att man har eget företag och F-skattsedel.
Har ni fått någon som är intresserad av jobbet?
– Inte än, det har varit lite svårt. Men vi har skickat ut mejl till båtklubbar, turistbyråer och andra för att få lite hjälp att hitta någon.
Vad händer om ni inte får tag på någon till jobbet?
– Får vi inte tag på något så kommer vi tvingas stänga toaletterna. Risken är i så fall att folk inte vet det, åker ut och måste gå på toaletten och så görs det i skogen istället. Det är inte bra för skogen men framför allt blir öarna inte lika besöksvärda.