–Det här är projektidéer som jag och mina kollegor kommit på som vi vill genomföra för att gynna biologisk mångfald och friluftslivet, säger Fia Sundin, kommunekolog på Motala kommun
Det statliga bidraget som kommunen har fått ligger inom ramen för den lokala naturvårdssatsningen, så kallade LONA-projekt. Kommunen ska inventera hur många större vattensalamandrar det finns i kommunen, ta fram en åtgärdsplan. Det största projektet, som troligen påbörjas under våren, är att man ska anlägga ett nytt våtmarkssystem i Dansäter, Borensberg.
– Vi ska anlägga ett våtmarkssystem för dagvatten med flera olika dammar som sammanlänkas via ett ringlande vattendrag. Dagvatten kommer då att renas och infiltreras i de olika dammarna innan det når Boren. Det är för att rena vattnet, öka vattenhushållningen, utjämna vattenflöden till sjön och gynna biologisk mångfald, säger hon.
Projekten beräknas kosta tre miljoner kronor. Utöver bidraget på två miljoner kronor är även Motala kommun med och bidrar, genom kontanta medel men framförallt genom tjänstemännens arbetstid.
– Oftast är det vår egen arbetstid. Om vi till exempel ska göra en inventering så är det oftast vi kommunekologer som genomför dem, den arbetstiden används sedan som medfinansiering för hela projektet. Det krävs också en hel del planering i varje projekt så sammantaget blir det en hel del pengar, säger hon.