Två män döms för att ha använt n-ordet

Två män förolämpade en man i Motala genom att använda det så kallade n-ordet. Nu har de dömts av tingsrätten och ska betala sammanlagt 14 000 kronor i skadestånd.

Motala2024-06-18 20:00

Enligt en nyligen gjord undersökning är n-ordet det fulaste skällsordet i det svenska språket. Enligt undersökningen, som gjorts av Novus på uppdrag av Språktidningen, anser 32 procent att det är det värsta ordet någon kan använda. 

– Det så kallade n-ordet har på några årtionden gått från att vara någorlunda rumsrent till tabu. Att attityderna till ordet har förändrats ganska snabbt återspeglar också förändringar i samhället. För många unga i dag är n-ordet entydigt rasistiskt och nedsättande, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen.

En färsk dom i Linköpings tingsrätt visar att n-ordet av många inte bara uppfattas som fult – det kan dessutom vara olagligt att uttala det. 

Den 1 juni förra året promenerade en man och hans flickvän på Kungsgatan i Motala. Bakom dem var tre arbetskamrater – en 24-årig kvinna, en 44-årig man och en 59-årig man – på väg till en restaurang. De tre arbetskamraterna hade druckit lite öl. 

24-åringen tog några danssteg bakom paret framför dem då det uppstod kroppskontakt. Detta ledde till att mannen, som upplevde att 24-åringen hade knuffat honom, vände sig om och knuffade till henne. 

Situationen urartade och det var i detta sammanhang som 44-åringen och 59-åringen använde n-ordet. 59-åringen blev även hotfull genom att knyta sin näve, veva den i luften och uttala att han skulle slå mannen. Händelseförloppet filmades av den drabbade mannens flickvän. 

Åklagaren valde att åtala 24-åringen för ofredande. 44-åringen och 59-åringen åtalades för förolämpning och den sistnämnde även för olaga hot. 

Under rättegången i Linköpings tingsrätt nekade samtliga tre till brott. Rätten anser inte att det är bevisat att 24-åringen knuffade mannen och hon frias därför helt. Däremot anser domstolen att det är bevisat att de bägge åtalade männen använde n-ordet och bägge döms för förolämpning. Rätten anser att det var kränkande att använda ordet. 

44-åringen döms att betala 30 dagsböter på sammanlagt 4 200 kronor. Han ska även betala 4 000 kronor i skadestånd till den drabbade mannen. 

59-åringen, som även fälls för olaga hot, döms att betala 70 dagsböter på sammanlagt 14 000 kronor. Han ska betala 10 000 kronor i skadestånd.           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!