Beslut kan komma att överprövas – detaljplan görs om

Motala kommun begär överprövning för två av tre detaljplaner för Lalandias etablering. Planen för Folkets park ska göras om.

Kommunen räknar med att få överprövningstillstånd för två av tre detaljplaner som Mark- och miljödomstolen tidigare avslagit.

Kommunen räknar med att få överprövningstillstånd för två av tre detaljplaner som Mark- och miljödomstolen tidigare avslagit.

Foto: Peter Calén

Motala2022-01-21 18:11

– Vi ser att planen för Folkets Park, så som strandskyddslagstiftningen är utformad, så kommer vi inte att ha någon framgång när det gäller Mariebergsängen. Och därför väljer vi att göra om den planen, men inte de andra två Badgästen och Fjällskivlingen, säger Hanna Hammarlund, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering.

Enligt Hammarlund kommer de titta på området som detaljplanen för Folkets Park gäller och se hur det kan ändras och minskas.

Lyfter ni ur Mariebergsängen?

– Det skulle kunna vara så. Vi ska på nytt titta på det och på vad lagstiftningen kan klassa som redan ianspråktaget. Vi ska inte yttra oss över det än.

En ny detaljplan beräknas vara klar till 2023 enligt Hammarlund som tillägger att mycket arbete är redan gjort och att handläggningstiden därmed kan hållas kort.

Men när det gäller områdena Badgästen och Fjällskivlingen anger kommunen i första hand, i sitt yrkande, att detaljplaneran ska godkännas. 

– Vi anser att de områdena är ianspråktagna på det sättet att det inte har någon betydelse för strandskyddet, säger Hammarlund. 

I andra hand föreslår kommunen att delar av områdena lyft ur detaljplanerna och därefter godkännas. Något som innebär att exploateringsytan blir mindre.

– Gränsen för strandskyddet går 100 meter från strandlinjen och då får vi anpassa oss efter det. Vi ser att de här två områdena är så liten del av resten att det inte är ett problem, vi kan utnyttja områdena ändå, säger Hammarlund.

Hur påverkar det Lalandias planer?

– Det handlar om ett så fåtal stugor att det inte har någon betydelse.

Tidigare domstolsprövning tog lång tid och frågan är hur länge kommunen kan vänta på besked i högre instans.

– Till och börja med ska det till ett beslut om prövningstillstånd, vilket tar tre till fyra månader. Vår inställning är att vi överklagar och vi anser att vi borde får prövningstillstånd. Sen får vi se vad det blir för svar för hur vi går vidare.

Hade det gått fortare att göra om alla tre detaljplanerna?

– Jag tänker att det är kanske samma tid, men då vi tycker att utfallet i Mark- och miljödomstolen är fel så måste vi välja att få saken prövad. Det hade så klart varit önskvärt om vi kunde varit igång med byggnation nu. Men nu är det som det är och vi har den överprövningsmöjligheten som finns enligt lagstiftningen så det är bara att acceptera läget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!