Januari 2016 är en ansträngd månad för Motala kommun. Den stora flyktingströmmen är en utmaning för hela landet, så även för Motala.
– Vi var beredda att koppla in vår krisledning för att samla alla krafter, men det behövdes inte. Samtidigt är vi väldigt glada att det fanns hjälpande krafter som Gillings som öppnade Nääs som boende för flyktingarna. Det var ett gott exempel på hur kommunen och civilsamhället kan jobba tillsammans, säger Camilla Egberth.
Under hela året har annars bostäder varit en het fråga. Det råder bostadsbrist, men kommunalrådet påpekar att mycket är på gång.
– Det blev en ketchupeffekt nu när det börjat komma igång. Aldrig förr har vi haft så många planer i gång som handlar om bostäder och det är många intressenter som vill bygga i Motala, säger hon.
Men det är inte vilka projekt heller som är på tapeten. Ett stort projekt på hamnparkeringen, ett höghus på Buntmakaren och diskussioner om flytande villor vid Södra stranden.
– Vi är inne i en ny fas när det gäller bostäder. Det är många utifrån som är intresserade av Motala. Men det har varit en snabb förändring. För tre år sedan hade Platen 300 lediga lägenheter, i dag är det brist. Nu bygger också Platen och vi börjar få igång flyttkedjorna.
En del festligheter har det också hunnits med under året. Camilla Egberth lyfter fram firandet av Baltzar von Platen, men också tårtkalaset när antalet kommuninvånare nådde 43 000.
– Vi har aldrig varit så många. Målet är ju att bli 45 000 invånare år 2030, men jag tror att vi kommer på dit tidigare, säger Camilla Egberth.
Förutom bostadsföretag finns också ett intresse från andra företag att etablera sig, en stor sådan nyhet var planerna för Luxorfastigheten som fått nya ägare och jätteskrällen att Lalandia vill etablera sig i Varamon. Samtidigt har kommunen dragits med låga betyg i olika företagsrankningar.
– Man kan se de där rankningarna på olika sätt. Men vi kan bli bättre på tillgängligheten och attityden till företag.
En annan fråga som varit het politiskt är kommunens ekonomi. Oppositionen varnar för ett närmande krisläge och en alldeles för stor låneskuld, men Camilla Egberth ser ingen ko på isen. Istället talar hon om den sjunkande ungdomsarbetslösheten och de satsningar som majoriteten genomdrivit för att sänka den. Samtidigt medger hon att det finns utmaningar, men menar att man ser över sina utgifter samtidigt som de måste våga satsa när det är tillväxt. När det gäller de växande skulderna jämför hon med andra kommuner och menar att Motala ligger lågt jämfört med grannarna.
– Och vi behöver ju investera i skolor, förskolor, äldreomsorgen och framtiden. Vi tar oss inte vatten över huvudet, säger hon.
Den stora utmaningen ekonomiskt för kommunen handlar om äldreomsorgen och ständigt dras med stora underskott. Camilla Egberth menar att de fått mer pengar, men att hela äldreomsorgen måste ses över. Därför tar kommunen nu in en konsult.
– Det är ju så här år efter år och då måste vi se över det. Jag tror att det kan handla om flera delar som felbemannande scheman, dåligt ledarskap och hög sjukfrånvaro. Men vi måste gå till botten med det här, säger hon.
Så här inför nyår är så frågan vad kommunalrådet hoppas på inför nästa år.
– Att arbetslösheten sjunker ännu mer, säger Camilla Egberth.