– De som vill ha jobb får jobb efter utbildningen, säger Jan Green, före detta krögare och utbildningsansvarig på Komvux kockutbildnig i Motala.
Lernias kockutbildning tar in 45 elever men i år är det 32 som är inskrivna. På vuxenutbildningen i Motala har man 16 platser och inte heller där är alla platser fyllda.
– Nu har vi tolv elever som utbildar sig hos oss, det är ungefär så många som vi brukar ha varje år, och ungefär hälften av platserna är vigda åt elever med språkstöd, säger Elin Österberg, serveringslärare på vuxenutbildningen.
Branschen är ofta förknippad med låg lön sett till arbetsbördan, långa arbetspass och jobbig arbetsmiljö. Enligt de båda lärarna är det slitigt att arbeta inom krogmiljön. Men trots många baksidor med yrket lyfter de båda lärarna fram mycket som är positivt exempelvis kreativiteten som finns inom matlagning.
– Det här är ett yrke där man aldrig blir fullärd vare sig som kock eller om man jobbar med servering, säger Jan Green.
Även på Lernias kockutbildning i Mjölby märker man av att det är en stor efterfrågan på kockar som kan börja arbeta. Då helst igår, om man frågar utbildningsansvariga Robert Wild.
– Alla i branschen som jag har kontakt med säger att vi har få elever. Det behövs fler för att kunna möta branschens behov. Jag har inga problem med att få ut dem på rätt praktikplatser.