Hamncaféet drevs tidigare av bröderna Öje och Sanne Altun (som också driver Hamnkrogen). Caféet är nerlagt. I stället satsar nu bröderna på ett nytt koncept i de gamla lokalerna – den här gången tillsammans med kompisen Micha Smajlagic. Snart öppnar trion en tapasbar.
– Folk vill ha något enkelt lätt utan att de behöver gå in i en restaurang och beställa en full meny. Det ska vara ganska lättjobbat, sen finns det väl inte så många tapasställen i stan, säger Öje Altun, delägare.
Tanken är att man kombinerar influenser från Spanien, Italien och Grekland. Det kommer bland annat att finnas charkbrickor, fruktbrickor och någon form av pizza berättar Öje Altun.
– Det finns både varmt och kallt för de som vill ha men det är ingen full restaurang. Det är för folk som kanske bara vill ha ett glas och nått att plocka med, säger han.
Öppningsdatum är beräknat till första juni, men det är inte skrivet i sten. Innan det är öppningsdags finns det fortfarande en del bitar som måste ordnas upp. Bland annat inne i lokalen – där ska exempelvis menyskärmar ska sättas upp, möbler komma på plats och vissa ändringar göras.
Tanken är att restaurangen ska ha öppet året runt, inte bara under sommarsäsongen.
– Är det så att det funkar blir det året runt. Men vi får se hur marknaden ser ut, säger Öje Altun.
Micha Smajlagic, en av delägarna, kommer att ta hand om Tapas & Cava. Hans ordinarie jobb är som platschef på ett potatispackeri i Skänninge, men han har tidigare arbetat inom restaurangbranschen. Han berättar att han känt Sanne och Öje i 15 år.
Ser du några särskilda utmaningar med att öppna ett sånt här ställe?
– Det är alltid lite nervöst i början hur folk ska tycka och tänka.
– Men vi tror på det och vi tror på att både Motalafolket och turister kommer att tycka att det är trevligt, säger Smajlagic.
Är det inte läskigt att satsa nytt?
– Priserna och allting har gått upp, men man måste leva ändå. Man måste ge det en chans.
Etableringen innebär också nya arbetstillfällen.
– Vi har anställt två tjejer som ska vara ansvariga. Sen har vi tagit in en kock från Spanien, säger Smajlagic.
Längre fram kan det blir fler, tanken är att ytterligare två personer ska anställas så småningom.
– CV:n börjar rulla in.