Efter ett stort antal lex Maria-anmälningar och klagomål gjorde Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ett oanmält besök på akuten i Motala och fann en lång rad brister och risker för patienternas säkerhet. Bland annat reagerade man på att patienter som skulle överförts till US i Linköping ändå lagts in på LiM därför att US inte velat ta emot dem, att det fanns brister i kompetensen, att systemet med hyrläkare inte fungerat ordentligt och att oerfarna läkare fått bedöma svårt sjuka patienter.
Som svar på kritiken lovade politikerna att lasarettet skulle växa. Omgående införde man narkosjour dygnet runt och bättre röntgenrutiner. Man skulle också tillsammans med US i Linköping specialutbilda akutläkare, något som ännu pågår.
– Det tar tid och enligt Socialstyrelsens regler får de inte göra så stor del av sin utbildning på mindre sjukhus, säger vårddirektör Martin Magnusson.
En annan del var satsningar på vården till äldre som bland annat införandet av ett mobilt team som kan åka hem till de äldre.
– Där ligger man i framkant i Motala jämfört med resten av länet, säger Martin Magnusson.
Men sedan tar uppräkningen av genomförda åtgärder slut. Exempelvis den ambulans som politikerna talade om blev istället ändrade rutiner.
– Vi skärpte villkoren om vem som skulle till Linköping och vem till Motala. Men det innebar inga stora ökningar av patienter och därför blev det ingen ny ambulans, säger han och tillägger att om behovet ökar så kommer ambulanskapaciteten att öka.
En annan planerad åtgärd var en satsning på rehabilitering där Motala skulle få ett flertal slutenvårdsplatser. De finns inte heller i dag.
– Det finns ett principbeslut om det, men inget sagt om när eller hur. Vi var tvungna att titta på läget i Finspång först, säger Martin Magnusson och förtydligar att det handlar om en långsiktig utveckling och att man inte har tillräcklig kompetens för en snabb uppbyggnad av slutenvårdsrehabilitering.
Ytterligare en stor planerad åtgärd var en satsning på kirurgin. Inte heller den har blivit verklighet än. Men enligt Martin Magnusson sker nu en översyn av all kirurgi i länet och det ska innebära att LiM till hösten utökas inom ett antal kirurgiska och ortopediska områden.
Kommer Motala få mer kirurgi och rehabilitering?
– Jag är övertygad om det. Regionen behöver de här insatserna, men med tanke på hur svårt det är att rekrytera så hade vi kanske ändå inte kunnat ha dem öppna på det sättet, säger Martin Magnusson.
Inspektionen för vård och omsorg planerar ett uppföljande granskning av läget på lasarettet. När den sker är ännu oklart.