För serveringsställen gäller numera möjlighet till längre öppettider, men fortfarande finns det regler som gästerna måste följa och som verksamheten måste se till att de följs. Det handlar exempelvis om att all förtäring sker sittandes, att sällskapen max är åtta personer, att det är minst en meter mellan sällskap och att dans inte tillåts.
– Man får gå och köpa dricka i baren, men om man ser att där redan står två, tre personer så får man ta eget ansvar och vänta med att gå fram. Annars får personalen agera och säga ifrån, säger livsmedelsinspektör och samordnare Susann Palm.
Från kommunens sida har man planerat in olika typer av trängseltillsyner under hela hösten. Därför kan serveringsställena räkna med att miljö- och hälsoskyddsenheten dyker upp för kontroller både kring lunch, kvällar och sena kvällar.
Enligt Susann Palm har det mestadels fungerat bra på de allra flesta ställen. Vid ett tillfälle har enheten dock fått agera och stänga ner en verksamhet därför att det uppstod trängsel. Hon menar dock att verksamheterna många gånger gör vad de kan, men att det inte alltid är lätt att påverka gästernas beteenden.
– Ägaren försökte hela kvällen och vi varnade, men det är det egna ansvaret hos gästerna som brister. Det är synd, för det är verksamheten som får ta smällen, säger hon.
Tillväxt Motala har ett nätverk för krögare i Motala. Tillväxt Motalas vd, Magnus Lindberg, vittnar om att det blivit ett problem att framför allt privatpersoner börjat släppa på följsamheten för coronarestriktionerna.
– Vi har hört från flera håll att verksamheterna vill ta ansvar och försöker ta ansvar, men att det är svårt när gästerna inte gör det, säger han.
Han tar exempel och berättar hur gäster själva kan dra ihop bord till större sällskap trots att verksamheterna placerat ut dem på det avstånd som Folkhälsomyndighetens restriktioner kräver.
– Det är oroväckande när vi hör hur företagen påverkas och att de kan få stänga ner. Det blir jätteorättvist, säger Magnus Lindberg.
Tror du att det kan påverka företagen negativt om de tvingas stänga för att gästerna inte hörsammar reglerna?
– Om allmänheten inte vet varför ett serveringsställe fått stänga så kan det naturligtvis få negativa konsekvenser för verksamheten, säger han.