Fransson är även partiets politiske sekreterare i Motala och en av de tongivande som slutar. Övriga är kommunstyrelsens vice ordförande Kenneth Söderman och socialnämndens ordförande Maths Andersson.
Samtliga har nått 70-årsåldern och tackar av ålderskäl för sig. Fransson och Andersson har varit med i Motalapolitiken sedan 80-talet. Söderman kom med på senare år, men har bitvis haft en desto tyngre roll som vikarie för avsatta och avhoppade moderata KS-ordföranden.
– Vi kommer att finnas med på listan till fullmäktige även i höst, men inte på valbara platser, säger Kjell Fransson.
En lista som för övrigt krymper. Till kommunvalet 2018 upptog den 40 namn. Till i höst lutar det åt bara 27.
– Det har blivit trögare, det får man erkänna, säger Kjell Fransson.
Och någon draghjälp i form av framgångar på riksplanet är inte i sikte. Partiet har i mätningarna länge legat under 4-procentsspärren till riksdagen. I veckan blev dessutom partiledaren Nyamko Sabuni starkt ifrågasatt internt efter ett intervjusvar i DN – om att partiet inte längre kan lova att stoppa en regering med SD-inslag. En hållning på tvärs mot vad partirådet enats om.
Kjell Fransson vill inte ta ordet kris i sin mun. I varje fall inte lokalt, där nu 2-procent gäller för att ta fullmäktigemandat. Partiet har fyra att försvara sedan förra valet.
– Stämningen är bra och vi har alltid haft bättre siffror lokalt än på riksnivå. Senast 1,7-procentenheter bättre. I Motala drar vi även landsbygdsväljare.
Ett provval visar att Motalaliberalerna står inför en viss föryngring. Fransson, Andersson och Söderman ingår nu i den nomineringskommitté som ska föreslå den kommande valsedeln till avdelningens årsmöte 27 februari.
– Vi finns senare också med som mentorer för de nya, men vi lägger oss inte i vilka poster de kan få, säger Kenneth Söderman.
Förhållandet till SD är uppenbarligen en vattendelare inom Liberalerna. I Motala är L:s och Alliansens hållning att "prata med alla".
– Vi informerar bara om var vi står i frågorna, sedan får SD rösta som de vill. Och det händer också att de röstar mot oss, säger Kjell Fransson.
Och krisen för övrigt på riksplanet – hur ska den lösas?
– Vi måste bli mindre spretiga. Satsa på integrationen, skolan och miljön och pumpa på med budskap där. Då blir partiet tydligare.