Sött, surt, salt – så mycket köper Motalaborna i Påsk

Påsken är handelns näst viktigaste högtid där mat och konfektyr säljs i stora mängder. Utifrån färska siffror från Svensk handel och handelsbarometern för mars visar det att, för dem som väljer att fira påsk, spenderas cirka 1 500 kronor på påskrelaterade varor per person och förväntas bli en omsättning på 8,7 miljarder kronor. Påskfirare lägger i snitt 200 kronor på godis, vilket kan översättas till runt två kilo per person. Hur mycket godis handlas i Motala?

Alva Källman; "Jag får mycket godis till påsk, en hel del av min mamma. Hon har bra koll på vad jag vill ha. Men jag äter inte mer än en vanlig helg. Favoritägget skulle innehålla lakrits och gelégodisar, men jag tycker egentligen bäst om Naturgodis. Jag äter nog godis varannan vecka, det blir kanske 12 kg om året." Favorit: Rotella frukt.

Alva Källman; "Jag får mycket godis till påsk, en hel del av min mamma. Hon har bra koll på vad jag vill ha. Men jag äter inte mer än en vanlig helg. Favoritägget skulle innehålla lakrits och gelégodisar, men jag tycker egentligen bäst om Naturgodis. Jag äter nog godis varannan vecka, det blir kanske 12 kg om året." Favorit: Rotella frukt.

Foto: Lovisa Lindstrand

Motala2024-03-28 12:00
undefined
Magnus Petré: "Förr åt man mer godis, då tryckte man i sig mer. Nu äter jag lite mer "finstilt", inte hela nävar. Jag köper inte mer godis för att det är påsk, det är som en vanlig helg med "helggodis". Jag köper kanske varannan månad, 6 kg om året. Jag ger inte bort så många godisägg numera heller, det var länge sedan när barnen var små. Om jag skulle få ett ägg, skulle jag vilja ha mycket lakrits och kanske en trisslott". Favorit: Chokladdragerat med lakrits i mitten.
undefined
Linnéa Gustavsson; "Jag gillar surt, choklad och skum. Jag äter nog mer godis i påsk än vanligt. Jag får inte så många ägg, det är lite dåligt med det. Jag köper det jag vill ha själv. Drömägget skulle nog innehålla lite blandat och mycket choklad. Jag köper godis någon gång i månaden så det blir nog 6 kg om året." Favorit: Hallonskallar.
undefined
Julia Larsson, jobbar med godiset på Ica Maxi. "Det är verkligen stor skillnad hos oss innan påsk. Det är nog mer än en fördubbling." Hon ska fylla på godis för tredje gången för dagen och säger att många vill ha godis med papper på. Under de två veckorna innan påsk säljer de omkring 5, 2 ton och en vanlig helg ungefär 500 kg. "Jag äter inte så mycket godis själv, jag har tröttnat på det. Jag gillar chips mer". Favorit: Center och salt lakrits.
undefined
Jessika Pettersson, plockar en påse med naturgodis. "Jag gillar naturgodis, men vi köper lite av varje innan påsk. I påskhelgen köper vi nog runt fyra kilo godis till familjen och de som kommer utklädda och knackar på. Favorit: Romerska bågar.
undefined
Ola Petré, driver Godisjätten i Motala sedan sex år tillbaka. "Man äter med ögonen, det måste se aptitligt ut. Fredagar och Lördagar är våra stora dagar varje helg, innan påsken ökar vi lite, men det är inte så stor skillnad ute i butiken. Skillnaden är att vi dubblar försäljningen på förbeställda påskägg till företag. De två veckorna innan påsk säljer vi 4,5 to godis och en vanlig helg ligger det på 1,5 ton. Medelköpet är ungefär 1,2 kilo per kund. Jag äter inte speciellt mycket själv." Favorit: Choklad från Narr.
undefined
Jenny Törnqvist fyller på naturgodis i burkarna på Ica Maxi. "Jag föredrar salt och chips, det är bättre än sockergodiset. Jag köper påskägg till barnen i påsk, men det blir i små färdiga påsar, inte från lösvikten. Det var något gott som blev under pandemin, att man även kunde köpa naturgodis i påsar. Favorit: Lakrits med choklad.
undefined
Alva Källman; "Jag får mycket godis till påsk, en hel del av min mamma. Hon har bra koll på vad jag vill ha. Men jag äter inte mer än en vanlig helg. Favoritägget skulle innehålla lakrits och gelégodisar, men jag tycker egentligen bäst om Naturgodis. Jag äter nog godis varannan vecka, det blir kanske 12 kg om året." Favorit: Rotella frukt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!