Tippen ska skyddas i tusen år

Sedan i våras har man påbörjat ett stort miljöprojekt med att sluttäcka den gamla soptippen på Tuddarp. Nu är arbetets första etapp på väg att fullbordas.

Befabs platschef Nick.

Befabs platschef Nick.

Foto: Anders Törnström

Motala2016-08-12 18:00

Vi befinner oss på Tuddarps gamla soptipp, eller deponi som det också kallas. Mellan 1959 och 1984 samlade man alla kommunens sopor här. Det man nu åtgärdar är att det regnvatten som rinner genom tippen kan förorenas.

– Problemets kärna är att det inte funnits någon tätning. Regnvattnet rinner rätt igenom och samlas upp i stora lakvattenbassänger där det måste renas, säger Linus Öberg, projektledare för sluttäckningen av deponin, på Motala kommun.

Förorenat

Det som vi står på är i princip en 30-meterskulle med sopor. När regnvattnet rinner igenom tippen blir det förorenat. Därför täcker man deponin och leder bort vattnet från soporna vid sidan om kullen istället. Man lägger bentonitmatta över sopberget som fungerar som ett tätskikt.

– I kontakt med vatten och under tryck så sväller mattan och blir vattentät, säger Linus.

Tusen år

Hela arbetet genomsyras av ett miljötänk. En bentonitmatta håller längre och är ett naturligt material, till skillnad från exempelvis en plastduk eller en presenning. Man tänker långsiktigt och det här ska alltså hålla länge.

– Det är ett tusenårsperspektiv. Det är mycket noga att det blir rätt, säger han.

Under och över mattan läggs olika typer av jord och grus. Man tänker miljömässigt och återanvänder bland annat aska och jord som blivit över efter olika byggen. Sedan ser man till att så gräs på området, eftersom gräs absorberar regn på ett bra sätt och rötterna gör kullen mer stabil. Allt jobb ska vara klart i slutet av september.

– Det som nu är ett stort jordberg kommer bli en äng, säger Linus.

Lagom brant

Man har också gjort soptippens slänter lagom branta för att vattnet ska rinna ned, men samtidigt gå att jobba i dem. Det finns ingen risk för att de närliggande bostäderna skulle få vattnet in i sina system.

– Vattnet rinner ner i det omkringliggande diket, inte till bostäderna, säger Erika Weddfelt, kollega till Linus på Motala kommun.

Täcker

Entreprenören Befab som utför arbetet har även projekt i andra delar av Östergötland med närområden. Sluttäckningar av deponier, alltså soptippar, är också något som pågår på flera andra platser runt om i landet.

– Det är ett lagkrav, uppger Linus.

Hela deponin är 14 hektar, den första etappen om 2 hektar är nu snart färdig vilket kommer att minska mängden vatten som behöver renas, och därmed också minska reningskostnaderna. Arbetet påbörjades i maj och slutförs i september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!