Hällalund, Rödluvan, Dansäter, Smedsby förskola, Rödbäcken, Bondebacka, Trollsländan, Götgatan, Charlottenborg och Myran. Det är förskolorna som enligt bildningsnämndens beslut ska läggas ner under 2026. Då ska verksamheterna istället flytta till nya lokaler i Bråta hagar (Borensberg), vid Vätternskolan och på Charlottenborgsskolans tidigare tomt.
– Det här var ett väldigt tufft beslut att fatta, men det är den rätta vägen att gå för att alla barn och unga ska få en likvärdig skola och förskola, säger ordförande Lotta Lexén (M) och motiverar beslutet med att det framöver blir kraftigt vikande barnantal.
Det var enligt henne ett nödvändigt beslut för att ha ekonomi för verksamheterna framöver.
På sociala medier undrar föräldrar om de kan välja en förskola som de vet ska läggas ner. Vad säger ni till de föräldrarna?
– Vi har valt att ha transparens så att man ska kunna ta informerade beslut och inte överrumplas. När Godegård lades ner så var det med kort varsel. Jag vill inte jobba så. Jag tror på information och transparens, säger hon.
Vad gör ni för att Trollsländan, Dansäter och Rödbäcken ska ha kvar ordinarie personal och rimliga barngrupper och inte utarmas därför att föräldrar och anställda söker sig därifrån?
– Det är en verksamhetsfråga som förvaltningen får jobba med om den situationen uppstår. Men det är inget som framförts från exempelvis personal till mig, säger Lotta Lexén.
Bildningschef Anders Pantzar säger att förskolan jobbat med frågan om framtiden för förskolorna i två år och att det finns en plan för hur personalen kan placeras ut på andra enheter.
– Så gjorde vi med Slottsgränd, Ekenäs och Marieberg när de lades ner. Där var alla nöjda, både personal och vårdnadshavare. Det var en bra process, säger han.
Förslaget ingick i samma beslut om nedläggningen av Smedsby skola och Ekenässkolan som försvinner till 2029. Socialdemokraterna var lite osäkra på hur det skulle hantera ärendet eftersom de vill rösta mot nedläggningen av Smedsby skola. Därför valde de till slut att säga nej till nedläggningen av samtliga enheter.
– Vi ser ändå nyttan av att ha kvar några små förskolor. Och nu kom allt det här i en klump. Då fick det blir det här beslutet, säger Helen Isaksson (S).
Det innebar också att partiet sa nej till att lägga ner Ekenässkolan – trots att man är väldigt tydliga med att man inte vill vara kvar i de här lokalerna.
Hanteringen fick Lotta Lexén att se rött.
– Ni säger nej till att lägga ner en enda enhet trots att vi kommer att ha 1000 färre barn i Motalas skolor och förskolor. Jag tycker inte att det är att ta ansvar, säger hon och krävde svar om hur det stora oppositionspartiet tänkte finansiera så många tomma platser.
Något svar fick hon dock inte.
– Det här svaret får du inte här och nu. Det får vi återkomma till, säger Helen Isaksson och vägrar gå in på hur de skulle lösa situationen.
Ni har ställt er bakom att bygga en ny förskola i Bråta hagar. Det är över 140 platser. Ska den stå tom då?
– Det kan jag inte svara på nu, säger hon.
Flera förskolor ska läggas ner till oktober 2026. Det är ett val månaden innan. Nu har ni tagit beslut att gå emot nedläggningen av tio förskolor. Kan föräldrarna få ha kvar sina förskolor om de röstar på er?
– Jag kan inte svara på det. Vi jobbar med valprogrammet i olika grupper. Vi återkommer med det, säger Helen Isaksson.
Har ni inte diskuterat det här i partiet?
– Nej, inte just om förskolorna.