Bättre näringslivsklimat kräver bättre myndighetsutövning

Något trollspö för att Motala kommun ska stiga i företagsklimatranking finns nog inte. Men många delar tillsammans kan göra skillnad menar Nicklas Helander, vd på Tillväxt Motala.

Agneshögs industri- och handelsområde är ett områden där man från Tillväxt Motala jobbar med nya nätverk som är mer geografiskt än branschindelade.

Agneshögs industri- och handelsområde är ett områden där man från Tillväxt Motala jobbar med nya nätverk som är mer geografiskt än branschindelade.

Foto: Peter Calén

Motala2024-10-06 17:00

Att Motala kommun sjönk ytterligare, mot förra året, i Svenskt Näringslivs företagsklimatranking och landade på plats 265 av 290 kommuner är inget positivt. Det menar Nicklas Helander, vd på Tillväxt Motala och håller med politiker och andra som uttalat sig tidigare.

– Motala har hållit sig på en jättelåg nivå under jättelång tid, och det är lite svårt att förstå. Det finns en målsättning om att vi ska ligga över 100, vilket jag tycker är fullt rimligt med de förutsättningar som finns här.

Helander börjar med att kommentera att de punkter i undersökningen som sjunkit mest handlar om myndighetsutövning eller politiken.

– Där är inte vi, vi har inte den rollen, säger han men tillägger samtidigt att de, som näringslivsbolag, också har ett jobb att göra.

– Vi behöver göra en ordentlig analys och titta på hur det ser ut, säger han och berättar att han tittat på olika delar gällande kommunens företag och näringslivet i stort. 

– Tittar man på hur mycket bolagsskatt som betalas in, vilket är en uppgift om hur det går för företagen, så har det varit en ständig ökning från 2018 och framåt, säger han som exempel på ett näringsliv som ändå gå bra.

undefined
Enligt Nicklas Helander, vd på Tillväxt Motala sedan ett år tillbaka, finns det mycket positivt i kommunens näringsliv och han jobbar också aktivt tillsammans med kommunens näringslivsstrateg, Marianne Herniksson, för att öka samverkan mellan kommun, näringslivsbolag och företagen i kommunen.

Helander nämner också att antal konkurser i år ligger i nivå med 2023 och att arbetslöshetssiffrorna gör detsamma.

– Det vi kan säga är att generellt går företagen i Motala bra, med några undantag när det gäller handel och bygg. 

Från Tillväxt Motalas tror han att mötet med företagarna är grunden, både i företagsbesök och även när det gäller nätverkande av olika slag. Samt handels- och centrumutveckling.

– Jag tänker att vår roll i helheten, kopplat till detta, är mycket dialog.

undefined
Agneshögs industri- och handelsområde är ett områden där man från Tillväxt Motala jobbar med nya nätverk som är mer geografiskt än branschindelade.

Men finns det någon trollspö för att stiga i rankingen?

– Nej, det är väl det enda gemensamma att det inte finns. Men det som man säger i alla framgångsrika kommuner i detta, är att punkt ett är att politiker och tjänstepersoner tar ett starkt ägandeskap för att förbättra klimatet. Punkt två är att hela organisationen genomsyras av positiv och lösningsorienterad attityd och nummer tre är att, i alla lägen, serviceinriktad myndighetsutövning är målet.

Tre punkter där han återigen hänvisar till att mycket handlar om det som är kommunens och politikens roll. Men understryker också att det handlar om samarbete mellan kommunen, näringslivsbolaget och företagarna.

undefined
Handelsutveckling handlar om centrum men också om handelsområdet i stort, som Vintergatan och Bråstorp, menar Nicklas Helander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!