Teorin: Det kan ha gjort Vätterns badvatten otjänligt

Kommunen avråder från bad vid Vätterns populära badplatser efter att man funnit höga bakteriehalter. Imorgon väntas besked från nya prover som tagits.

Torpa sand är ett av ställena som drabbats av stora mängder pollen, något som nu tror kunna vara en orsak till de höga bakteriehalterna.

Torpa sand är ett av ställena som drabbats av stora mängder pollen, något som nu tror kunna vara en orsak till de höga bakteriehalterna.

Foto: Motala kommun

Motala2021-06-11 13:38

På tisdagen tog Motala kommun prov på badvattnet på de kommunala badplatserna enligt den rutin som man har. När resultatet på torsdagen kom visade de att vattnet var otjänligt i Jerusalemsbadet, Norra Varamon, Pariserviken och Torpa sand. Värdena för bakterierna E.coli och intestinala enterokocker var i vissa fall mycket höga i andra enbart höga.

– Därför avråder vi från bad på de här badplatserna. Vid Råssnäsbadet och södra Varamon var proverna tjänliga, men eftersom de var otjänliga i Pariserviken och Norra Varamon har vi valt att avråda även där, säger Nilla Downey på miljö- och hälsoskyddsenheten.

På torsdagskvällen togs omprover på de berörda platserna. De svaren väntas under lördagen. När man får dem görs en ny bedömning om rekommendationen att inte bada på badplatserna ska kvarstå.

Vad händer om man badar i vattnet?

– Förhoppningsvis klarar man sig, men risken finns att man blir sjuk. De här bakterierna indikerar att det finns andra bakterier och virus i vattnet också. Om man fått i sig bakterier eller virus från badvattnet så är de vanligaste symptomen magont, diarré och kräkningar, säger Nilla Downey.

Exakt vad de höga bakteriehalterna beror på vet man inte. Enligt Nilla Downey är det ofta en kombination av faktorer. En sak som stuckit ut är att mängden pollen i vattnet varit ovanligt stor.

– Vi vet inte, men en teori är att pollen lagt sig som ett lock över vattnet och då bildat en mer gynnsam miljö för bakterier. Det är verkligen tjocka lager pollen. Det brukar inte se ut så där, säger hon.

Tidigare år har man haft problem med canadagäss som spridit bakterier genom att det kommit mycket avföring på stränderna som sedan spolats ut i sjön.

– Men i år har vi jobbat hårt för att få bort fåglarna från badplatserna och vi har inte heller hört så mycket klagomål om att det skulle vara problem med fåglar på badplatserna, säger Nilla Downey som dock konstaterar att fåglarna ändå kan ha bidragit då det finns en hel del vid badplatserna.

Hur är läget i de andra sjöarna som Boren, Hökasjön och Salstern?

– Där ser det jättefint ut. Men i dessa pandemitider kan vi inte uppmana folk att åka dit istället. Det är ju viktigt att det inte uppstår trängsel, säger hon.

Anläggningschef Thomas Martinsson är inne på samma linje.

– Just i pandemitider har jag inget bra svar på vart man ska ta vägen istället för att bada, säger han.

Karta: Pariservikens badplats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!