Syskon arbetade i hemtjänsten – stal från äldre

En man i 20-årsåldern och hans syster i 30-årsåldern arbetade inom hemtjänsten i Mjölby och Motala. De stal vid flera tillfällen smycken och kontanter från äldre och har nu dömts till fängelse.

Vid en husrannsakan i en bostad i Motala hittade polisen stulna smycken. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Vid en husrannsakan i en bostad i Motala hittade polisen stulna smycken. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Motala2024-06-29 12:00

Mellan augusti 2022 och februari i år blev flera äldre i Motala och Mjölby bestulna i sina hem. Samtliga drabbade var beroende av hemtjänst. Misstankarna kom att riktas mot ett syskonpar – som bägge arbetade inom hemtjänst i de bägge kommunerna. 

Polisen gjorde en husrannsakan i kvinnans och hennes mors hem i Motala. Polisen hittade då mängder av smycken och pantkvitton. 

Linköpings tingsrätt har nu kommit fram till att kvinnan i 30-årsåldern gjort sig skyldig till tre grova stölder. Hon döms även för bedrägeri, två fall av häleriförseelse samt två fall av ringa bedrägeri. Straffet för den samlade brottsligheten blev fängelse i ett år och nio månader.

Hennes bror döms för fem fall av grov stöld till fängelse i två år.

Tingsrätten konstaterar att de gärningar som syskonen har gjort sig skyldiga till har riktats mot äldre personer i deras bostäder. Syskonen anses ha utnyttjat brottsoffrens "skyddslösa ställningar och svårigheter att värja sig". Mannen och kvinnan anses även ha missbrukat sin förtroendeställning. 

Även syskonens mor döms – för två fall av häleri. Straffet för hennes del blev villkorlig dom och 60 dagsböter på sammanlagt 3 000 kronor. 

De tre dömda ska tillsammans betala drygt 250 000 kronor i skadestånd.                          

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!