Sommaren 2014 drabbades Motala av ett skyfall som inträffar en gång på 100 år. Bara två år senare, sommaren 2016, kom nästa väderchock. Kommunen har fått betala ut över 10 miljoner kronor för att täcka skador på fastigheter och verksamheter. Flera åtgärder har tagits för att minimera risken för att liknande problem uppstår: Ledningssystem har rensats för att bättre leda bort vatten, vissa fastigheter har fått dräneringspumpar och gator har justerats för bättre lutning.
Allt ansvar vilar dock inte på kommunen. I en artikel på Motala kommuns hemsida trycker abonnentingenjören Marcus Lundqvist på den enskilde fastighetsägarens ansvar att kunna hantera dagvatten. I samma artikel ger Lundqvist också exempel på enkla åtgärder att se över inför sommaren.
– Kolla dina stuprör och sätt gärna på utkastare. Om du har en källartrapp är det bra att ha en kant längst upp och ett tak över så att vattnet istället tar sig ut på tomten. Det är viktigt att ta bort löv så att de inte täpper igen brunnen.
Men går det någonsin att känna sig helt skyddad mot extraordinära väderfenomen? Torbjörn Swärm på Vatten- och avfallsenheten menar att det är en svår fråga att besvara.
– Det beror på var du bor, hur fastigheten är byggd och hur marken är beskaffad. Egentligen så finns det inget svar på hur väl man är skyddad förrän efteråt. Men med tät grund och bra tak så ska vattnet inte kunna tränga in. Det går att jämföra med bra regnrock och stövlar.
Problemet ligger i att vädret sällan är lätt att förutspå, fortsätter Swärm.
– Regn faller på olika platser vid olika tider med olika intensitet. Kommunen har försökt hitta de ställen som hade brister, men vi kan aldrig veta exakt vilka insatser som kan behövas.
Har du något tips att ge?– Förvara inte arvegods eller dyra soffor i källaren under regnsäsong, speciellt inte om du haft problem tidigare. Det kan inte garanteras att det inte händer igen.