Valet 2022
Under våren hörde vi av oss till bygderåden i Motala kommun och bad dem räkna upp de tre frågor som de anser viktigast för dem de kommande fyra åren. Sju olika bygderåd svarade, med totalt 21 åsikter.
Svaren täcker ett brett spektrum. I vissa fall spretar önskemålen lite åt olika håll: "Tillgång till tomtmark för byggnation", "Fortsätta arbeta för utveckling av miljöer för idrott och friluftsliv", eller: "Äldreomsorg".
Bland de flesta finns dock en röd tråd som flätar samman råden: Att på olika sätt förbättra infrastrukturen på de olika orterna.
Madeleine Öberg representerar Västra Ny hembygdsförening. Hon vill att tillgång till bredband ska bli verklighet i hela kommunen, att kommunen inte bara marknadsförs som Motala stad/sjöstaden och att det ska satsas mer aktivt på att orter i landsbygden ska utvecklas.
Frågan om bredband har Västra Ny engagerat sig i ganska mycket i tidigare. Enligt Madeleine Öberg är det ganska spridda skurar i Nykyrka över vilka som har fiber, och vilka som ännu saknar det.
– Det är en viktig del när det handlar om levande landsbygd. Det är det som gör att du kan leva och jobba även om du inte bor inne i stan. Det är en princip- och rättvisefråga.
Kan kommunen göra mer?
– Jag tycker det. Men man kan inte sitta och vänta på att kommunen ska lösa saker till en. De kan inte lösa allting.
Men hon säger också:
– Sen finns det andra kommuner i Sverige som har engagerat sig på ett mer kraftfullt sätt än vad Motala kommun gjort.
Även Godegårds Bygderåd, belyser utmaningarna med dagens uppkoppling på landsbygden. ”Nedmontering av kopparnätet har skett med rask takt samtidigt som utbyggnaden av mobilnät och fiber går långsamt”, skriver de i enkätsvaret.
Likt Västra Ny vill Godegård också se ett ökat landsbygdsperspektiv. ”Att väga in landsbygdernas olika perspektiv kommer att gynna hela kommunen på sista raden”, skriver de.
Här pekar Madeleine Öberg på kommunens marknadsföring. Hon tycker att landsbygden kan och borde marknadsföras bättre.
– Jag har inget emot Motala, jag har bott och jobbat där i många år. Men konkurrenskraften på landsbygden är lika stor, om man exponerar saker vi har här, naturen: sjöar, skog och vandringsleder. För människor som vill ha ett bra boende på pendlingsavstånd, säger hon.
För att landsbygden ska växa tror hon att det är avgörande med tillgång till bra kommunikationer och fiber.
– Det är förutsättningarna som avgör om en barnfamilj, folk i arbetsför ålder, vågar flytta ut.
De olika bygderåden har fler önskemål för framtiden. Lönsås byalag vill få kommunalt vatten till Korskrog. För Godegårds Bygderåd, Tjällmo Byalag och Klockrike byråd är också skol- och trafikfrågor viktiga. Lars-Göran Svensson, ordförande i Klockrike byråd, menar att Klockrikes skola och förskola för liten, och behöver byggas ut.
– Vi är en tillväxtort i Motala kommun, flertalet av de som kommer till här är yngre familjer som köper hus. Enskilt är nog en bra skola/förskola det starkaste argumentet för att ändå vilja flytta ut och bo i en mindre tätort på landsbygd. Nu är det trångt. Det är inga nyheter för berörda politiker, säger han och fortsätter:
– Vi vet att det pågår en utredning om skol- och förskole-enheter i östra kommundelen. Den är det tyst om nu. Vi är inte oroade över att läggas ner, men vi är oroade om det ska flyttas årskurser till andra skolor. Då påverkar det attraktiviteten i att flytta till en sån här by.
Klockrike byråd och Karlsby Bygdeförening lyfter bägge två att det är brist på tomtmark att bygga på.
– Det finns i princip ingen byggklar tomt som kommunen tillhandahåller i Klockrike just nu. Man borde se till att man har byggklara tomter. Det måste finnas nån eller några tomter som är lediga regelbundet, säger Lars-Göran Svensson.
Godegård vill, som vi berättat om tidigare, få beslut om tågstopp. Enligt dem skulle det ge en positiv inverkan på ett långt mycket större geografiskt område än Godegårds samhälle. Madeleine Öberg är inne på samma linje:
– Jag bor inte i Godegård, men jag brinner för att det ska bli ett tågstopp där. Jag tror det skulle bli ett lyft för hela norra delen. Kan du pendla med tåg skulle det blomstra på ett helt annat sätt i Godegård, och det spiller av sig.
Hon tillägger:
– Satsa så att man ser vilka resurser det finns. Och ta tillvara på dem.